Schimbările climatice cauzează declinul biodiversității și amenință sursele de hrană, apă și energie

0

Activitățile umane produc un declin alarmant al varietății formelor de viață vegetală și animală de pe planetă și astfel pun în pericol sursele de hrană, apă și energie, potrivit unui studiu despre biodiversitate sprijinit de Națiunile Unite.

Schimbările climatice vor deveni până în 2050 o amenințare și mai mare pentru biodiversitate, împreună cu degradarea mediului produsă de poluare și defrișări pentru a face loc agriculturii, potrivit celor 550 de experți care au lucrat la raport.

Raportul acoperă patru mari regiuni: Americile, Asia și Pacificul, Africa, Europa și Asia Centrală, menționând că peste tot în lume din ce în ce mai multe animale și plante sunt amenințate de activitățile umane, de la elefanți în Africa la specii rare de mușchi și melci în Europa.

În Americi valoarea naturii pentru oameni a fost de cel puțin 24,3 trilioane de dolari pe an, echivalentul PIB-ului întregii regiuni din Alaska până în Argentina. Aproape 2/3 din sursele naturale care produc această valoare sunt în declin în această regiune, potrivit estimărilor din raport.

În Africa absorbția gazelor cu efect de seră de către un hectar de pădure în Africa Centrală valoarează 14.000 $/an. Dacă guvernele nu vor lua măsuri pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor fi cea mai mare amenințare pentru biodiversitate.

“Până în 2100, schimbările climatice ar putea duce la dispariția a mai mult de jumătate din speciile de păsări și mamifere din Africa”, potrivit lui Emma Archer din Africa de Sud, vice-coordonatorul analizei pe Africa.

  • În cazul poluării, 8 din cele 10 râuri cu cele mai multe deșeuri din plastic se află în Asia. Iar pe bază tendințelor actuale, pescuitul excesiv va duce la lipsa stocurilor de pește în regiunea Asia-Pacific până în 2050.
  • În Europa și Asia Centrală, zonele umede s-au înjumătățit din 1970, amenințând multe specii din aceste habitate.
  • Creșterea populației în multe țări în curs de dezvoltare ar necesita politici noi, atât pentru protejarea naturii cât și pentru atingerea țintelor ONU de a eradica sărăcia și foametea până în 2030.

Printre veștile sumbre raportul prezintă și câteva transformări îmbucurătoare:

  • Între 1990 și 2015 suprafețele împădurite au crescut cu 22,9 % în China și în alte țări din nord-estul Asiei. Parcurile și ariile protejate s-au extins în multe regiuni, în special în Americii și în Asia-Pacific.
  • Populații de animale precum râsul iberic, tigru siberian și leopardul de Amur care erau pe cale de dispariție au început să se înmulțească datorită conservării.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger