Schimbarile climatice. Cateva cifre

1

seceta

Participantii la summitul despre mediu de la Copenhaga polueaza in zece zile cit jumatate de milion de etiopieni intr-un an. Pe de alta parte, Statele Unite vor anunta acordarea a, probabil, circa 3 miliarde de dolari (cifra inca nu e confirmata oficial) ca ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare pentru protectia mediului. Asta in timp ce pentru programele militare SUA cheltuiesc de 210 ori mai mult. Doar cateva cifre in contextul discutiilor despre mediu.

Conferinta despre mediu din capitala Danemarcei va genera mai multe emisii de carbon decit oricare alt eveniment similar, respectiv 46.200 de tone de CO2, in cea mai mare parte in urma zborurilor aeriene implicate, relateaza Reuters.

Cei circa 18 mii de delegati la conferinta, jurnalisti, activisti ecologisti si observatori prezenti la Copenhaga intre 7-18 decembrie, vor polua in acest interval cit mai bine de o jumatate de milion de etiopieni intr-un an de zile.

In ciuda eforturilor guvernului danez de a reduce amprenta de carbon  in timpul summitului, circa 5.700 de tone de CO2 vor fi generate pe parcursul conferintei (pentru cazare, transport local, energie electrica, folosirea computerelor, printerelor etc), in timp ce 40.500 de tone vor fi produse de avioanele ce transporta participantii, rezulta dintr-un studiu al companiei Deloitte.

Unul dintre cele mai asteptate evenimente ale conferintei de la Copenhaga este anuntarea ajutorului financiar pe care tarile puternic industrializate il vor acorda statelor in curs de dezvoltare pentru combaterea incalzirii globale. Pina acum se stie doar ca Uniunea Europeana va aloca 3,5 miliarde de dolari pe an pentru crearea unui fond care in timp se spera ca va creste pina la circa 100 de miliarde.

In schimb, administratia Obama a anuntat ca va contribui la rindul sau la acest fond, fara insa a specifica suma. Presedintele american a aratat deja ca una din prioritatile mandatului sau este combaterea incalzirii globale, iar proiectul sau e sprijinit de democratii din Congresul SUA, care au avansat in acest sens suma de 3 miliarde de dolari pe ani. Numai ca republicanii nu prea sunt incantati de aceasta perspectiva, opozitia lor urmind sa fie una puternica.

Oricum, daca acceptam ca SUA vor contribui cu circa 3 miliarde de dolari, merita comparat cu sumele alocate pentru alte programe. Astfel, Washingtonul va cheltui anul viitor aproape 630 de miliarde de dolari pentru programele militare, in timp ce 4 miliarde de dolari vor fi alocate pentru 5244 de proiecte sustinute de senatorii americani (un astfel de proiect, initiat de senatorul John McCain, prevede cercetari legate de realizarea de operatii chirurgicale in spatiu).

Nu in ultimul rind, Statele Unite au cheltuit exact 3 miliarde de dolari pe programul “Rabla” local,  respectiv ajutorarea consumatorilor americani pentru a scapa de masinile vechi si a le inlocui cu unele care consuma mai putin.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Atmosfera se infierbanta: Am avut cele mai calduroase 9 luni din istoria omenirii » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger