Schimbările climatice au contribuit la cea mai rea secetă a Orientului Mijlociu din ultimii 900 de ani

0

O nouă cercetare publicată de NASA arată că regiunea Levantului – Israel, Palestina, Iordan, Liban și Siria – este în prezent afectată de cea mai dură secetă din ultimii 900 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit oamenilor de știință, citați de Middle East Eye, această secetă instalată în ultimii ani ar fi putut contribui la instabilitatea socială și politică din zonă.

Studiul, publicat în Journal of Geophysical Research-Atmospheres, a folosit date legate de evoluția meteo în regiune și arată că seceta declanșată în 1998 în Orientul Mijlociu este cea mai severă din anul 1100 încoace. Perioada de apogeu a secetei a fost între 2007 și 2010, concluzii obținute în mare parte în urma studierii inelelor de creștere ale lemnului copacilor. „Această analiză bazată pe inelele de creștere ale lemnului pornește de la faptul că, în cele mai multe regiuni, inclusiv în cea Mediterană, copacii își adaugă un inel de creștere în fiecare an”, spune Benjamin Cook, de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA, unul dintre autorii principali ai studiului. „Când este un an umed, copacii cresc foarte bine și își adaugă un inel de creștere larg. Când este un an relativ uscat, ei se dezvoltă mai slab, iar inelul de creștere este mai restrâns”.

Analizând inelele de creștere ale copacilor, oamenii de știință își pot extinde observațiile mai departe în timp, pentru a obține o imagine mai cuprinzătoare și mai clară asupra climatului dintr-o regiune. Echipa de cercetare a examinat sute de copaci din zeci de zone și au utilizat date adunate anterior de un grup internațional de cercetători. Secetele depistate de oamenii de știință în inelele de creștere ale copacilor în intervalul 1100-2012 corespund cu cele descrise în documentele istorice din diferite perioade din trecut. Potrivit lui Cook, seceta instalată recent în regiunea Levant, între 1998 și 2012, s-a dovedit a fi cu 50% mai uscată decât cea mai aridă perioadă precedentă din ultimii 500 de ani și cu 10-20% mai uscată decât cea mai aridă perioadă precedentă din ultimii 900 de ani. Cook spune că seceta actuală din Orientul Mijlociu se situează în afara variabilității naturale observate în ultimii 900 de ani, indicând că schimbările climatice provocate de om încep să aibă un impact clar asupra acestei regiuni, care ar urma să fie și mai uscată odată cu transformările climei.

Analiștii spun pentru Middle East Eye că impactul schimbărilor climatice și seceta severă pusă pe seama lor ar fi putut contribui la instabilitatea politică și socială din Orientul Mijlociu, cauzând strămutarea unui număr mare de oameni și alimentând nemulțumirile din spatele Primăverii Arabe și a revoluției din Siria. În perioada 2007-2010, Siria s-a confruntat cu una dintre cele mai dure secete din istoria modernă, cauzată în mare parte de schimbările climatice. Fenomenul s-a combinat cu proasta administrare a resurselor naturale de către regimul Assad – subvenționarea masivă a producției bumbacului și a grâului, care consumă multă apă, utilizarea unei mari cantități de apă pentru irigații în agricultură la nivelul întregii țări și supra-pășunatul -, contribuind împreună la strămutarea a sute de mii de oameni, în mare parte agricultori și crescători de animale, înainte de revoluție. 75% dintre cei mai vulnerabili agricultori din Siria s-au confruntat cu pierderi de recolte și au fost nevoiți să se mute în alte zone, iar 85% din efectivul de animale domestice a fost decimat, forțându-i pe crescătorii de animale să plece. În jur de 400.000-500.000 de oameni s-ar fi mutat în regiuni urbane.

Potrivit specialiștilor, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au cunoscut unele dintre cele mai dramatice transformări la nivelul precipitațiilor în urma schimbărilor climatice, fenomen care, cuplat cu volatilitatea economică și politică din aceste regiuni, prefigurează un viitor sumbru.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger