Schimbările climatice ar putea lăsa mai multe specii marine fără cămin

0

Temperaturile în continuă creștere vor forța multe specii de animale și plante să se mute către alte regiuni decât cele în care se află acum, iar acest fenomen ar putea lăsa anumite specii marine fără casă, fără alternativă. Aceasta este concluzia unui recent studiu din revista Science, realizat de o echipă internațională de cercetători.

 

Coordonați de specialistul Mike Burrows de la Asociația Scoțiană pentru Știință Marină, cercetătorii au comparat temperaturile în schimbare pentru uscat și mediul marin, în mai multe locuri, pe durata a 50 de ani (din 1960 până în 2009). Datele obținute au fost utilizate pentru simulări menite să arate cât de repede vor fi nevoite speciile terestre și marine să se relocheze, pentru a se adapta noilor temperaturi. Diferența între cele două medii, terestru și marin, a fost prea mică pentru a constitui o problemă, în ceea ce privește rata de mutare.

”Când temperaturile cresc, plantele și animalele care au nevoie de un mediu mai răcoros trebuie să se mute în alte regiuni. Deși uscatul se încălzește de trei ori mai repede decât apa, speciile nu se mută de trei ori mai repede în mediul terestru. Eventual caută locuri la altitudine mai înaltă, unde e mai rece încă. Această opțiune, însă, nu este valabilă și pentru speciile marine, mai ales pentru cele care locuiesc la sau sub suprafața oceanului. Când temperaturile cresc aici, peștii vor putea migra la mai mare adâncime, să zicem, dar alte specii, precum plante de apă sau corali lenți, nu vor putea face asta. Vor trebui să călătorească mai departe pentru a descoperi un habitat nou și confortabil lor. Dar dacă nu mai sunt locuri mai răcoroase în care să meargă, atunci ce se întâmplă? Sunt prinse în capcană”, explică Burrows.

Concluzia studiului este că acele regiuni unde încălzirea este rapidă și care vor face speciile să se mute în viitorul apropiat sunt puncte fierbinți ale biodiversității; iar studiile (precum cel citat) pot ajuta organizațiile specializate în conservarea biodiversității să se pregătească pentru schimbările care urmează și să găsească soluții pentru a proteja speciile amenințate, spre exemplu coralii.

 

Sursa și foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger