Schimbările climatice ar putea crește numărul conflictelor armate cu 50%

0

După studii care demonstrează implicații mai puțin intuitive ale schimbărilor climatice, cum ar fi sporirea numărului de refugiați nevoiți să migreze spre zone mai bogate sau creșterea prețurilor la alimente, o nouă cercetare susține că o altă consecință ar putea fi creșterea masivă a numărului de conflicte armate.

pb-110816-mogadishu-eg.photoblog900

O echipă de la Universitatea din Berkley, a cărei studiu a fost publicat recent în Science, a analizat date provenite din 60 de studii referitoare la date despre relația dintre schimbări climatice și violență începând cu anul 8.000 î.Hr. Compararea acestor date a scos la iveală pattern-uri care, proiectate în viitor, sugerează că până în 2050 numărul conflictelor armate ar putea crește cu 50% ca urmare a schimbărilor climatice.

Echipa de cercetători a căutat conexiuni între factorii climatici (temperatură și fluctuații ale precipitațiilor) și apariția conflictelor, grupate în mai multe categorii: crime individuale (crime, violență domestică, violuri), violență între grupuri (războaie civile, violență etnică, revolte) și cataclisme industriale (prăbușirea guvernelor sau a civilizațiilor). Aceste corelații au fost studiate în diferite contexte geografice, de la țări, la regiuni, în intervaluri variate, de la luni, la secole.

Una dintre concluziile cercetării arată că atunci când într-o anumită zonă temperaturile și cantitatea de precipitații fluctuau semnificativ în raport cu norma, toate cele trei tipuri de violență înregistrau creștere, în timpul perioadelor foarte călduroase observându-se o amplificare sensibilă a conflictelor între grupuri. Tradusă în cifre, această tendință arată că odată cu modificările factorilor climatici, violența creștea, în medie, cu 32%.

Aplicând aceste concluzii la viitor, rezultă că, dacă temperatura globală ar crește cu o medie de două grade Celsius până în 2050, am putea asista la o creștere de 16% a crimelor individuale și la o creștere de 50% a conflictelor dintre grupuri. Distribuția acestor manifestări de violență nu va fi omogenă, atâta vreme cât modelele climatice indică faptul că anumite zone vor avea parte de temperaturi mai ridicate de două sau chiar patru ori mai ridicate decât media.

În ceea ce privește explicația care stă la baza acestei corelații dintre schimbări climatice și violență, aceasta rămâne însă oarecum neclară. Puși în fața unor statistici care arată că în perioadele călduroase, au loc mai multe arestări pentru infracțiuni legate de violență, specialiștii susțin că ”de vină” este răspunsul fiziologic al oamenilor față de stresul provocat de încălzire. La nivel mai amplu, se presupune că reducerea productivității agricole, în special în societățile agrare extinse, poate duce la iscarea unor conflicte între grupuri și că evenimentele climatice majore, cum ar fi reducerea unor resurse de bază (cum ar fi, de pildă, apa potabilă) poate determina fenomene similare.

Desigur, aceste ipoteze nu au fost testate în condiții de laborator, ci doar deduse pe baza analizei unor date istorice, ceea ce poate însemna că pe viitor, în prezența acelorași factori care au determinat în trecut explodarea violenței, oamenii s-ar putea comporta diferit. Totodată, nu este exclus din calcul faptul că suprapunerea acceselor de violență la nivel global cu schimbările climatice ar putea fi pur și simplu o coincidență.

Sursa: Smithsonian Magazine

Foto: NBC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger