Schimbările climatice afectează în primul rînd femeile sărace

0

 Cîțiva democrați din Congresul american cer să fie recunoscut oficial faptul că schimbările climatice le afectează mai mult pe femei decît pe bărbați. Unul dintre efecte e că le împinge pe femei spre sexul tranzacțional, pentru supraviețuire.


Textul propunerii, făcut de Barbara Lee și alți 12 democrați, spune că printre rezultatele schimbărilor climaterice e și falimentul regiunilor agricole, ceea ce poate fi dramatic în special pentru femei.

“Femeile cu resurse socioeconomice limitate pot fi vulnerabile la situații precum sexul tranzacțional și căsniciile de la vîrste mici și sînt categorii de risc pentru HIV, boli cu transmisie sexuală, sarcini neplănuite și o sănătate reproductivă precară. ”

Schimbările climatice împovărează femeile fermier cu mai multă muncă și stres. Fermele produc între 60 și 80% din resursele de hrană în țările în curs de dezvoltare.

Schimbările climatice provoacă și conflicte regionale. Transformările dramatice meteo duc la valuri de migrație și crize ale refugiaților. Toate aceste conflicte potențiale vor afecta în primul rînd părțile vulnerabile ale populației.

 De pe urma schimbărilor climatice vor avea de suferit femeile marginale, cum sînt refugiatele, minoritățile sexuale, adolescentele și femeile cu HIV. Uraganul Katrina e cel mai bun exemplu. Furtuna a afectat și a deteritorializat peste 83% dintre mamele singure și femei cu venituri mici din regiune.

Moțiunea democraților, prin care se cere abordarea oficială a problemelor eco și dintr-o perspectivă de gen, e prima de acest tip, la acest nivel.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger