Schimbările climatice afectează creșterea economică

1

Aproape o treime din producția economică globală va proveni din țările care se confruntă cu riscuri “mari” și “extreme” din cauza schimbărilor climatice în următorii 12 ani. Asta arată ultimul raport anual Climate Change Vulnerability Index, realizat de firma britanică de analiză a riscurilor, Maplecroft.

bangladesh

“Schimbările climatice reprezintă un obstacol important în calea unei creșteri economice sustenabile în cele mai importante orașe din lume, din punct de vedere economic”, arată raportul care a clasificat țările lumii în funcție de vulnerabilitatea la schimbările climatice și 50 de orașe considerate cele mai importante din punct de vedere economic. Factorii luați în calcul au fost expunerea la fenomene extreme, sensibilitatea populației la această expunere și capacitatea guvernamentală de a răspunde acestor provocări.

Raportul arată că PIB-ul combinat al celor 67 de țări clasificate cu un risc mare sau extrem se va tripla de la 15 trilioane de dolari, la 44 de trilioane de dolari până în 2025, ceea ce înseamnă că aproape o treime din economia mondială va proveni din zone periclitate. Populația din aceste zone, care acum este de 4,5 miliarde, va depăși 5 miliarde până în 2025.

Bangladeshul se află în fruntea acestui clasament negativ, iar capitala, Dhaka, este cel mai vulnerabil oraș, din cauza expunerii la inundații, furtuni și alunecări de teren, în contextul în care capacitatea instituțională de a rezolva aceste probleme este foarte scăzută.

Și celelalte patru orașe din topul celor cinci orașe care se confruntă cu un risc extrem din cauza schimbărilor climatice se află în Asia: Mumbai, Manila, Calcutta și Bangkok. Previziunile arată că aceste orașe vor fi centre ale creșterii economice.

“Ar fi neglijent din punct de vedere moral pentru țările cu emisii ridicate să ignore dovezile impactului schimbărilor climatice care arată că cele mai sărace țări din lume vor fi lovite cel mai puternic”, spune Doug Parr, cercetător la Greenpeace.

Sursa: CNN


Un comentariu

  1. Pingback: Klímaváltozás miatt sérülékenyek a fejlődő országok gazdaságai » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger