Schimbarea vine abia după ce ai gustat scârba față de sistem

4

”Ești majoritar. Ești majoritar și inert,” scria săptămîna trecută Alexandru Gherasimescu, cititor TOTB, la rubrica Părerea Voastră, într-un text intitulat ”Cine ești?”. Ieri, în cadrul aceleiași rubrici, am postat un răspuns la acest articol, semnat de Flavia Darva, cu titlul ”Nu mă reprezintă nimic de aici, din România.” Astăzi, Paul Adam, pe care-l mai puteți citi pe TOTB aici, îi răspunde Flaviei printr-o scrisoare pe care vă invităm să o citiți mai jos:

 

564033_10201582031365300_2032453449_n

Foto: Cătălin Georgescu

 

Flavia, eu ştiu cine eşti. Eşti cea care are dreptul să fie exact aşa cum este! Ai acest drept din naştere, indiferent de ţara de origine şi indiferent de regimul politic. De fapt, cea mai mare rezistenţă împotriva felului în care tu eşti se pare că o întâmpini de la alţi oameni asemenea ţie şi nu de la un regim anume. Fiecare OM are dreptul să fie exact aşa cum este. Ciudat, dar am realizat că primul pas cu-adevărat important pentru o societate democratică aşezată pe principii corecte este acceptarea faptului că cel de lângă mine are dreptul să fie exact aşa cum este. Că doar acceptându-l aşa cum este, voi fi acceptat la rândul meu, aşa cum sunt. Abia după ce vom exersa acest lucru, vom putea începe să forţăm clasa politică spre o direcţie care ne reprezintă.

 Reacţia ta de a refuza tot ce e legat de lumea politică o trăiesc şi eu. Ca şi în cazul tău , această este o reacţie la o implicare anterioară prea intensă, la o încercare prea disperată şi prea insistentă de a înţelege sistemul. Nu este nimic de înţeles în actualul sistem politic! Este un ping-pong de decizii+legi+replici+manipulări+manifestări şi contramanifestări, care creşte neîncetat, făcând imposibilă şi chiar zadarnică orice înţelegere. Încercarea de a merge în spate pe firul logic al evenimentelor, pentru a căuta dreptatea, este perdantă. Nu contează nici ce a fost, nici cine a fost primul şi nici cine are dreptate. Nu, nu, într-o dispută politică, aceste lucruri nu au relevanţă pentru noi, cei reprezentaţi. Singurul lucru care contează ceste ce facem ACUM noi, cei care am înţeles asta. Noi, oamenii, şi nu ce face sistemul politic. 

 De fapt, chiar aceasta este premisa de la care trebuie pornit: Nici un sistem reprezentativ nu trebuie să devină atât de complex, încât persoana reprezentată să nu mai aibă capacitatea de a înţelege sistemul. Tonele de legi care cotinuă să crească zilnic, tonele de hotărâri ale consiliiilor locale zădărnicesc implicarea civică a oricărui om normal, întreg la cap, care are un serviciu şi o viaţă socială. Chiar dacă ai urmări zilnic fluzul de activităţi politice şi legislative, presupunând că eşti o persoană civică activă, nu ai avea timpul necesar să rumegi toate aceste informaţii. Din acest punct, eu spun că sistemul nu mai poate fi numit democratic, pentru că face imposibilă urmărirea şi înţelegerea sa de către popor, care astfel nu se mai poate exprima. După care urmează o reacţie de lehamite, un shut-down al sistemului civic personal, reacţie similară cu a ta, şi cu a altora.

 Respect decizia ta şi dreptul tău de a alege locul de pe pământ unde vrei să fiinţezi, să creezi şi să adaugi valoare. Însă am senzaţia că nu poţi scăpa de acest sistem, care există aproape pe tot mapamondul, dar mult mai frumos coafat în alte ţări. Paradigma în care se bălăcesc sistemele politice actuale este aceeaşi sau foarte apropiată peste tot. Faptul că trăieşti într-o ţară în care oamenii se simt mai bine şi nu observă sistemul politic atât de acerb, ca la noi, nu înseamnă că problema nu există. Eu cred că abia când ai gustat din această scârbă faţă de sistem, abia când ai înţeles toate iţele lui, abia când te-ai detaşat cu totul de el, rupând toate conexiunile… abia aici este punctul în care poate răsări altceva. Abia acesta este punctul în care se pot întrezări schimbările reale. Abia acum eşti în punctul în care totul este posibil.

 Da, şi mie-mi sunt dragi cei care luptă pentru salvarea Roşiei Montane. Da, şi eu am susţinut şi susţin cauza lor, deşi îmi dau seama perfect că este o acţiune care se mişcă în aceeaşi paradigmă, şi tot ce va putea produce va fi cel mult un rezultat temporar. Câtă vreme sistemul care a produs această situaţie este acelaşi, rezultatul care îl vom obţine va fi acelaşi, INDIFERENT de persoanele care vor fi la conducera ţării.

 Flavia, spui că nu te mai implici şi te simţi bine. Că ai închis televizorul, că te-ai extras din nebunia asta, că urmăreşti filme despre istorie şi călătorii. Frumoasă încercare de a te păcăli pe tine… Scrisoarea ta relevă exact faptul că nu poţi sta deoparte. Tot ceea ce ai scris relevă o părticică din tine, şi nu relevă deloc un om neinteresat şi relaxat. Ai dat un reply pertinent, care indică o poziţie lucidă şi o înţelegere profundă. Te rog să iei aceast paragraf ca o interpretare personală, subiectivă şi posibil eronată şi nu ca un afront personal.

 Flavia, scrisoarea ta mă bucură enorm, pentru că este o confirmare pentru mine că normalitatea nu înseamnă neaparat asumarea tiparului de gândire al majorităţii. Sper, de asemenea, că acest schimb de scrisori deschise va da nişte răspunsuri sau chiar confirmări şi altora care au căutări sau nelinişti în acest sens.


4 comentarii

  1. Cel de lângă mine are dreptul să fie exact aşa cum este. Cu o completare importanta. Ca cel de langa tine sa stie cine este. Abia atunci va putea fi cu adevarat cine este. Pana atunci, risca sa fie ceea ce l-au invatat altii ca este: alegator, manifestant, student, angajat, parinte, sot sau sotie, barbat sau femeie. Dar astea sunt doar roluri, cu care fiecare ne identificam la un moment dat, crezand ca asta este ceea ce suntem de fapt. Insa intrebarea este mult mai adanca. Depinde de fiecare daca alege pilula rosie sau albastra pentru a vedea cat de adanca este scorbura iepurelui prin care Alice ajunge in tara minunilor… 😉

    • Mulţumesc de completare Flavian. Cumva cred că cele două situaţii nu se opun. Cu cât pătrunzi mai adânc în sondarea unor probleme, cu-atât observă că toate converg spre acelaşi lucru. În momentul în care cel de lăngă mine îmi permite şi mie să fiu aşa cum sunt, eu pot exista fără să mai joc un rol. Pentru că mi se permite să fiu aşa cum sunt. Pentru că pot fi aşa cum sunt, deja devin un exemplu pentru cei din jur. CEi care joacă rolurile, le joacă pentru că sunt singurele modele care le observă în jurul lor. În momentul în care vor avea un alt exemplu, vor putea hotără ce să aleagă. Deci Flavian, completarea ta e bună. Dar eu cred că e un fel de extindere a ceea ce spuneam eu. O şi mai adâncă privire spre acelaşi lucru.

  2. Respectul nu inseamna teama si supunere ; inseamna asa cum indica radacina cuvintului din care provine (respicere= a privi) capacitatea de a privi o persoana asa cum este ea constient de faptul ca este individuala si unica. Sa respecti inseamna sa ai grija ca persoana din fata ta sa sa se dezvolte si sa creasca asa cum este ea. De aceea respectul implica lipsa exploatarii. Doresc ca persoana pe care o respect sa creasca si sa se dezvolte prin ea insasi ,intr-o maniera care ii este proprie ,nu doresc sa-mi fie servitor.Daca respect persoana de langa mine ma simt unul si acelasi cu ea dar cu ea asa cum este nu cum eu as dori sa fie.Daca respect o persoana ma simt una cu ea , dar cu ea asa cum este nu cum am eu nevoie sa fie de parca ar fi un obiect pe care il folosesc.Este evident ca sunt capabil de respect numai daca eu sunt independent si pot sa ma misc fara carje , nu simt nevoia sa domin sau sa exploatez pe nimeni.Respectul intre oameni exista numai daca acestia sunt cu adevarat liberi.

    Citat din Erich Fromm

    • Mulţumesc pentru completare Liliana. Bună observaţia referitoare la servitor. Mă-ntreb dacă nu cumva dorindu-ne mereu un sistem perfect care să ne servească pentru ca noi să putem dormi relaxaţi, nu căutăm la rândul nostru nişte servitori. Clamăm mereu suveranitatea dar căutăm cu înfrigurare un sistem să ne servească conform dorinţelor noastre. Oare care ar fi profilul ideal al unui om care să lucreze într+un astfel de sistem care să ne servească? Nu ar fi tocmai profilul unui servitor?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger