Schimbarea începe cu lucruri mici: Scutecele lavabile Trëzy

1

Chiar dacă poate suna derizoriu, unul dintre cei mai noi indicatori prin care americanii își analizează criza economică sunt scutecele de unică folosință pentru copii. În ultimii ani, vânzările lor au scăzut semnificativ, însă în același timp a crescut cererea pentru loțiuni împotriva iritațiilor la copii. Dorottya Bányász este unul dintre acei oameni care au lăsat de-o parte consumerismul și s-au pus pe treabă: de câțiva ani, face scutece lavabile, fără să ignore însă designul. Am invitat-o să ne spună cum a trecut de la biologie la cusut și cum s-a apucat să facă scutecele Trëzy, pe care le puteți comanda de pe site-ul ei.

 

 

Am 30 de ani și am studii teoretice în domeniul biologiei și ecologiei, hobby-ul meu este cusutul, de când am devenit mamă, acum 5 ani. Această întreprindere s-a născut așadar din pasiunea mea, fiind  vorba de o reconversie profesională totală. La sfârșitul concediului de maternitate am observat că posibilitățile în profesia mea sunt foarte limitate, așa că m-am ocupat în continuare cu ceea ce am făcut și în timpul concediului: fabricarea scutecelor lavabile. Nici o clipă nu m-am gândit că, la un moment dat, eu (omul teoretic) o să devin antreprenor, ocupându-mă cu lucruri practice, nu numai teoretice.

Până când aceasta a fost doar o pasiune, eu am cusut scutecele refolosibile – începuturile scutecelor Trëzy de acum. De când este vorba însă de o întreprindere, am lăsat confecționarea pe seama profesioniștilor. Eu mă ocup acum cu marketingul și managementul scutecelor Trëzy, adică învăț din succesele și mai ales greșelile pe care le fac.

Modul natural, prin care putem crește copiii, este un subiect căruia mi-am dedicat ultimii 5 ani din viață și ocupă un rol principal în preocupările familiei noastre. O parte integrată din această viață este contactul constant al pielii bebelușului cu scutecele pe care le folosim. Astfel, primul scutec pe care l-am făcut era pentru fetița mea, acum doi ani. În acești doi ani, am făcut foarte multe feluri de scutece, așa că am testat avantajele și dezavantajele formelor, materialelor și ale acestui fel de îngrijire.

Utilizarea scutecelor Trëzy este ușoară, eficientă și simplă, ca a scutecelor de unică folosință. Sunt făcute dintr-o bucată, ce se fixează pe bebeluș cu velcro, sunt de măsura unică, dar se pot regla în 4 mărimi, cu ajutorul elasticelor de la picioare, astfel încât se pot folosi încă din momentul nașterii, până când copilul va folosi olița. În interior au un buzunar, în care folosim un absorbant din bumbac care rezistă aproximativ 3 ore. Pentru o rezistență mai mare (de exemplu, noaptea) se pot adăuga mai multe absorbante.

Materialul scutecelor Trëzy, care intră în contact cu pielea bebelușului, este 100% din bumbac – pânză, frotir, flanel -, iar astfel minimalizăm contactul cu materialele chimice din care sunt compuse cele de unică folosință. Stratul din exterior este impermeabil, pentru a păstra umiditatea în interior.

Pentru considerente economice, putem face un calcul rapid: de obicei un copil necesită scutece în primi 2 ani și jumătate, 5 bucăți pe zi – deci 5.340 de bucăți, de la naștere până la oliță, iar prețul este variabil este în jur de 1 RON/ bucată. În cazul scutecelor Trëzy, cu ciclul de spălare la trei zile, un copil necesită 20 bucăți, care costă în total 800 RON. Deci economisim mai mult de 4000 de RON. O spălare în plus, din 3 în 3 zile, nu este atât de semnificativă la o familie cu copii.

 


În afara prețului, scutecele Trëzy au numeroase avantaje, de exemplu protecția mediului, căci nu producem tone de gunoi degradabil în sute de ani. De asemenea, sunt mult mai confortabile și pielea este în contact cu materiale naturale, nu cu artificiale ca în cazul scutecelor de unică folosință, să nu mai vorbim de chimicalele conținute de gelul respectiv. În cazul băieților, protejează testiculele de supra-încălzire. Senzația de ud ajută în dezvoltarea folosirii oliței și, să nu uităm, în acest fel nu rămânem niciodată fără scutece. Nu în ultimul rând, folosirea scutecelor va deveni o activitate veselă din cauza materialelor naturale și a designului variat, în locul rutinei.

 


Desigur, sunt câteva dezavantaje pe care nu le ascundem. De exemplu, sunt mulți care spun că din punct de vedere al protecției mediului, scutecele lavabile au un impact negativ din cauza spălării acestora, dar în cazul în care folosim detergenți cu impact redus asupra mediului reducem mult acest efect, mai ales că apa murdară este tratată la stații de epurare. Energia electrică pentru spălare se poate compara cu cantitatea masivă de energie folosită pentru fabricarea scutecelor de unică folosință, energie care, de fapt, se regăsește și în prețul acestora.

Pătura socială cu un mod de viață mai conștient este deschisă la acest produs, problema este că foarte puțini sunt care au auzit și folosesc această alternativă, aproximativ 5%. Probabil că sunt mult mai mulți care știu de scutece lavabile, dar nu știu că în ziua de astăzi nu mai trebuie să fierbem în oale mari ore în șir, cum au făcut părinții noștri în anii ’80. În ziua de astăzi scutecele lavabile se spală ca și rufele normale, cu mașina de spălat, fără să necesite tratament special.

Eu am un blog despre scutecele Trëzy și sunt prezentă și pe Facebook. Sunt foarte multe site-uri care comercializează produse similare, dar fabricate în străinătate și colaborăm destul de bine cu ei. Fiind la început, am foarte multe idei despre ce mai trebuie dezvoltat,  folosind desigur resurse locale și respectând principiile protecției mediului.

 


Un comentariu

  1. Buna fetelor…am picat si eu aici ca prin minune,poate ma ajutati cu sfaturile voastre.Am o fetita acum a implinit 1 an,si folosesc scutec textil lavabil,insa nu e bun,deoarece nu absoarbe bine.
    Am comandat de pe un blog,aveau culori vesele…aratau frumoase,dar naspa.Am cautat si in magazine,reale nu online,ca sa pot pipai,sa vad mai in-deaproape,dar nu am gasit!De ce?Stie careva dintre voi,fetelor?Ma mir cum de nu se gasesc si in magazine 🙁
    Voi ce parere aveti?Probabil ca ma insel eu si nu am gasit magazinul,orasul unde pot cumpara….
    Pupici,
    Mammma Anca 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger