Schimbarea climatica omoara o disputa diplomatica: A disparut o insula

14

CYCLONE-BANGLADESH

India si Bangladesh s-au contrat vreme de trei decenii pe marginea unei insule din Golful Bengal. Nivelul ridicat al marii din ultimii ani a rezolvat problema celor doua state: insula a disparut cu totul.

Insula New More a fost inghitita complet de ape, spune oceanograful Sugata Hazra, profesor la Universitatea Jadavpur din Calcutta, India. Afirmatia sa este confirmata si de inaginile din satelit, dar si de patrula de coasta, relateaza Associated Press.

“Ce nu au reusit sa rezolve cele doua tari prin ani de negociere a fost in cele din urma transat de catre incalzirea globala”, spune Hazra.

Rapiditatea cu care a crescut nivelul marii in Golful Bengal i-a ingrijorat in ultimii ani pe oceanografii din regiune. Pana in anul 2000, acesta sporea cu cate 3 milimetri pe an, insa in ultimul deceniu s-a ridicat cu 5 milimetri anual.

O alta insula din zona, Lohachara, a fost scufundata in 1996, fortand locuitorii sa se mute pe continent. Cel putin alte zece insule din zona sunt, deasemenea, in pericol de scufundare.

Bangladeshul, asezat aproape in intregime pe o delta, este una dintre tarile cele mai afectate de incalzirea globala. Daca nivelul marilor va spori cu 1 metru pana in 2050, asa cum se prognozeaza, 18% din zona de coasta a Bangladeshului va fi acoperita de ape. 20 de milioane de oameni ar urma sa fie evacuati in cazul unui asemenea scenariu.

Foto: Reuters.

Tags:14 comentarii

  • “Rapiditatea cu care a crescut nivelul marii in Golful Bengal ” deci se topesc ghetarii la 15 mii de km si creste doar in golful asta cu rapiditate? Nu am citit sa creasca nivelul oceanelor cu 3 mm an, in plus unele studii de climatologie din trecut, arata ca dupa ce temperatura pe glob a crescut imediat a facut-o si CO2, dar pare ca CO2 sa fie dupa ca o consecinta a incalzirii, daca el era cauza, trebuia sa se vada prima data o urcare a CO2 si apoi o inclazire. Temperatura pe glob niciodata nu a fost constanta, avem momente de incalzire in evul mediu, cand in Londra se palntau vita de vie si nu era din cauza omului.

  • Păi o să spună ce scrie pe wiki:
   South Talpatti Island as it was known in Bangladesh, or New Moore Island or Purbasha as it was known in India, was a small uninhabited offshore island that emerged in the Bay of Bengal in the aftermath of the Bhola cyclone in 1970 and disappeared at some later point.

   Va să zică, insula aia apăruse cu vreo 40 de ani în urmă. Din restul articolului de pe wiki rezultă că era de fapt un fel de banc de nisip.

 1. Dar de unde este poza din articol? Ca articolul de la Associated Press spune ca insula era nelocuita si nu era nimic construit pe ea, dar in poza voastra se vad sosele si ogoare (ca in natura nu apar formatii dreptunghiulare din senin).

  • Vad ca associated-text la poza este “CYCLONE-BANGLADESH”, deci probabil ca a cautat cineva pe internet ceva cu Bangladesh si multa apa si a pus poza la acest articol…

 2. Conform celor ce am invatat, Pamintul, periodic a avut perioade mai calde sau mai reci. Datele noastre statistice dateaza de prea putina vreme in raport cu virsta Pamantului. Cit despre influenta omului, poate da, poate nu!
  Sigur ca exista o influenta, sigur ca poate fi importanta (un razboi nuclear ar avea consecinte inimaginabile). In acelasi timp sa nu exageram si sa incercam sa vedem ce se ascunde in spatele fiecarei afirmatii (vis-a-vis de OMG, emisia ce CO2, omega3 si altele). Cred ca o moderatie in toate ar fi mai buna!

 3. Nu va mai prostiti, incalzirea globala e cea mai mare teapa a inceputului de mileniu. Marea nu a crescut ca ar fi crescut peste tot in lume, sunt fenomene normale de flux si reflux combinate de eroziune.

 4. Pingback: Elsüllyedt sziget: megoldás egy diplomáciai vitára » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger