“Scândureala”. Cum să faci pe mortul în locuri publice

0

Când un cuvânt nu are o pagină proprie pe Wikipedia, știi că nu face parte din vocabularul obișnuit al oamenilor, scria la mijlocul lunii Sydney Morning Herald din Australia, țara în a cărui dicționar urban a pătruns recent așa-numitul “planking” (“scândureală”, i-am spune noi). Mai exact, arta de a te întinde cu fața la pământ, nemișcat, și de a te poza așa în locuri publice neobișnuite. La momentul publicării articolului în ziarul australian (12 mai), grupul practicant de planking număra 160 de fani, întocmise pagina de Facebook Planking Australia, înființase un grup pe aceeași rețea socială – Brisbane Planking Assocationși pregătea și o pagină pe Wikipedia. Între timp, aceasta a fost creată și spune de fapt povestea unui joc mai vechi practicat în Europa și Japonia, de care merită să amintim acum că a revenit în lumina reflectoarelor. Ați văzut așa ceva și la noi?

Termenul planking a fost născocit în Gladstone, Queensland, Australia, unde a devenit o practică urbană în 2011, informează pagina de Wikipedia recent creată. Însă nu se referă decât la așa-numitul lying down game, care are aceleași reguli: un individ se întinde cu fața la pământ într-un loc public neobișnuit; mâinile trebuie să fie întinse pe lateralele corpului, astfel încât acesta să se asemene unei scânduri, postură care este neapărat fotografiată și postată pe internet. Jucătorii se întrec în a găsi cele mai originale și bizare locuri în care să facă asta, una dintre condiții find să atragă priviri de la cât mai mulți oameni. Jocul a fost inventat de britanicii Gary Clarkson și Christian Langdon în 1997 sau în 2006 (nu este cert) și a devenit popular pe întreg teritoriul Marii Britanii până în vara lui 2009. În același an a devenit și subiect mediatic, după ce șapte medici și asistente dintr-un spital englez au fost suspendați pentru că s-au întins cu fața la pământ în timpul serviciului. Jocul mai este practicat în Japonia, Coreea de Sud sau Franța.

Revenind la Australia, jucătorul australian de rugby David “Wolfman” Williams a scândurit în timpul meciului dintre Manly-Warringah Sea Eagles și Newcastle Knights la 27 martie 2011. La 13 mai, un tânăr de 20 de ani din Gladstone a fost acuzat pentru că ar fi făcut același lucru pe o mașină a poliției. Un caz și mai nefericit este al altui tânăr de 20 de ani, Acton Beale, care ar fi murit după o încercare de planking pe o balustradă de la etajul șapte al unei clădiri – primul caz letal cunoscut până acum pentru această practică. Premierul Australiei, Julia Gillard, i-a avertizat pe scânduriști să se gândească mai întâi la siguranța lor, în timp ce poliția le-a cerut să renunțe la joc. Recent, și anumiți directori de instituții școlare din Noua Zeelandă au cerut același lucru după ce un elev a fost găsit în poziție de scândură pe muchia clădirii unui liceu iar un altul pe șina de cale ferată – ambele cazuri au fost înregistrate luna aceasta.

Foto: Planking Australia

Citiți și:

Parkour = comuniunea dintre adolescenții arabi și cei israelieni

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger