Scandalurile de la bacalaureat, o miză de 200.000.000 de euro

0

Dezbaterile aprinse în jurul celui mai “penal” bacalaureat din ultimii 20 ani arată că tendinţa generală ar fi mai degrabă de revenire la un examen mult mai prietenos. Un motiv plauzibil este şi acela că, din cauza scăderii numărului absolvenţilor, facultăţile au început să piardă sume uriașe. Analiza examenului de bacalaureat nu trebuie să pornească doar de la numărul elevilor care au fost chemați zilele trecute la parchet. Cifrele esențiale sunt următoarele: rata de promovabilitate la bac a fost în 2009 de 79,95%; în 2010 – 67,4%, în 2011 – 44,47%; în 2012 – 43%.

de Petre BĂDICĂ (noinu.ro)

 

Această tendință de scădere a fost determinată de introducerea camerelor de luat vederi care a mai temperat vechile practici de copiere și i-a obligat pe profesori să fie mai riguroși. Măsură a urmărit să “însănătoșească” sistemul educațional universitar ros de nepotisme și unde asistăm la o “nivelare a non-valorilor” datorită numărului mare de locuri eligibile la universități. Oricum nu prea contează ce facultate ai terminat din moment ce nici una din România nu se află în primele 500 din “QS World University Rankings” 2012/2013, clasamentul internațional al celor mai bune universități la nivel global.

Noua tendință de promovabilitate mai scăzută la bac îngrijorează facultățile private, incluse de Ministerul Educației în cea mai slabă categorie (a treia) a unităților de învățământ superior. Dar îngrijorează, deopotrivă, universitățile de stat care oferă un număr mult prea mare de locuri cu taxă (acum câțiva ani, de exemplu, o universitatea respectabilă informa că locurile cu plată sunt disponibile până la nota 5). Asta în condițiile în care numărul absolvenților a crescut de la 7 %, în 2002, la 14% în 2011, potrivit ultimului recensământ al INS.

Sute de milioane de euro pierdute

Cifrele ultimilor ani arată – potrivit Anuarului Statisc al României publicat de INS – că facultățile sunt în piedere de studenți din cauza promovabilității scăzute la bac: numărul studenților (la stat şi la privat) a fost de 891.000 în 2008-2009, apoi 775.000 în 2009-2010. În anul 2010-2011, a scăzut la 673.000 studenți, iar un an mai târziu la 600.000. Estimarea pentru 2012 – 2013 a fost de 550.000.

Taxa de școlarizare la Spiru Haret spre exemplu este între 2.000 și 2.500 de lei, iar la Dimitrie Cantemir de 2.400 lei (560 euro). La această sumă se adaugă tot felul de taxe greu de evitat cum ar fi: pentru examenul de mărire a notei – 20 euro, pentru restanțe 20 euro etc. Astfel, un student la Dimitrie Cantemir (care dă și două examene vara) va plăti anual o taxă de 600 euro.

Un calcul simplu arată că față de 2008, în 2013 sunt cu 340.000 de studenți mai puțini (în marea lor majoritate la instituțiile de învățământ superior private).

Astfel se poate calcula pierderea financiară totală și anuală a universităților (luând ca reper anul 2008) care este de aproximativ 200 milioane de euro.

Lupta pentru revenirea la procentele urișe de absolvenți se duce pe toate fronturile. Și încercări au fost inclusiv de la nivelul Ministerului Educației. Astfel, prima propunere pentru acest minister a fost, în mai 2012, Corina Dumitrescu, rectorul Universității Creștine “Dimitrie Cantemir”. Numirea nu a fost una “întâmplătoare”. Prin ea se dorea “resuscitarea” sistemului privat de învățământ aflat în declin, după cum o arată cifrele de mai sus, dar și salvarea unor sinecuri. La Universitatea “Dimitrie Cantemir”, de exemplu, predau în urmă cu un an: Titus Corlățean, parlamentarii Alina Gorghiu, Petru Filip, Cătălin Croitoru, Vasile Bleotu, William Brânză, politicienii Iulian Fota Cristian Diaconescu, Ana Birchal, Daniela Popa, Rodica Stănoiu, dar și Elena Udrea (care ulterior a declarat că e doar doctorandă). Ce mai contează că activitatea științifică a universității era insignifiantă, cu 7 articole indexate ISI (adică recunoscute de comunitatea științifică).

Psihoză națională

Așa s-a ajuns la cel mai penal bacalaureat de după Revoluție. Elevii sunt vinovați pentru că nu învață și atât. Multora le-ar conveni revenirea la vechiul sistem cu bani strânși pentru protocol și care ajung, de fapt, unde trebuie pentru ca “profesorii-corectori” să fie mai indulgenți. Disperarea lor de a lua bacul cu orice preț se împletește cu dorința unor politicieni de a-i prezenta pe candidați ca pe niște simple victime ale sistemului în care se desfășoară examenul de câțiva ani.

Așa a apărut anul trecut ideea că ar trebui scoase camerele de luat vederi pentru că timorează elevii. Anul acesta, elevii sunt “timorați” de către procurori, iar premierul Ponta și-a luat rolul de protector urlând că tinerii ar trebui lăsați în pace deoarece nu mai suntem pe vremea când Securitatea te ridica din stradă.

S-a creat o psihoză națională în care am aflat, de pilda, că “mai mulți elevi şi profesori de la Liceul “Lazăr Edeleanu” din Năvodari au fost audiați de ofițerii anticorupție, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat. Sursele citate spun că în plângerea depusă la Poliție o elevă susținea că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, banii fiind strânşi de o altă elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unității de învățământ, unde nu există camere de supraveghere”.

Statistica vorbește

Dar acesta, ca și cel de la Liceul Bolintineanu din București, cel mai mediatizat caz, nu sunt singurele înregistrate la Bacalaureatul din 2013. Vineri, la Liceul “George Călinescu” din Constanţa au fost găsiţi într-o clasă, în timpul ultimei probe, bani ascunşi într-un pachet de şerveţele. Totodată, la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfăşurării examenului, pe băncile a doi candidaţi, subiecte rezolvate şi fotocopiate. Şi în acest caz, Poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

Trei adolescenţi au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, după ce le-au rămas blocate în urechi minicăşti pe care le cumpăraseră cu scopul de a copia la bacalaureat şi pe care le testau. Statistic și punctual, lucrurile stau cam așa: vineri, un număr de 87 de candidaţi la bacalaureat au fost eliminaţi din examen la ultima probă, pentru că au fost prinşi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise, ca şi la probele anterioare, în plin scanadal privind ancheta de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.

Miercuri, încercarea de a copia la bacalaureat a dus la eliminarea altor 112 de candidaţi, care susţineau proba obligatorie a profilului. Luni la proba scrisă de limba şi literatura română a bacalureatului, 93 de elevi fiind scoşi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs.

Foto: romanialibera.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger