UPDATE Scandalul cărnii de cal se intensifică în UE. România neagă acuzaţiile

1

Șapte supermarketuri din Franța au retras de pe rafturi produsele din carne de vită fabricate de companiile Findus și Comigel după ce s-a descoperit că unele alimente etichetate ca fiind din carne de vită conțineau carne de cal. Miniștrii francezi vor purta discuții cu principalii producători din industria cărnii, scrie BBC News. Scandalul s-a răspândit în 16 țări și a ridicat semne de întrebare cu privire la complexitatea lanțului de distribuție alimentară pe teritoriul Uniunii Europene.

 

 

UPDATE: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat, informează Mediafax.

 

Scandalul cărnii de cal a afectat deja distribuția în Marea Britanie, Franța, Suedia, Irlanda și România, urmând să afecteze alte 11 țări, potrivit estimărilor. România investighează acum suspiciunea că abatoarele sale ar fi livrat carne de cal în loc de carne de vită, iar ministrul francez pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot, a spus că vrea să se asigure că toate produsele “contaminate” sunt îndepărtate. Acesta a mai precizat că producătorii, procesatorii și distribuitorii alimentari, laolaltă cu reprezentanți ai supermarketurilor și ai industriei alimentare se vor reuni astăzi la discuții pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Cele șapte lanțuri de supermarketuri franceze care au retras deja produse de pe rafturi sunt Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury și Picard. O primă investigație a arătat că firma franceză Poujol a cumpărat carnea congelată de la o firmă cipriotă, care, la rândul său, ar fi primit-o de la o companie olandeză. Aceasta din urmă ar fi cumpărat-o de la două abatoare românești. Poujol ar fi dat mai departe carnea unei fabrici din Luxemburg deținută de grupul francez Comigel, după care produsul ar fi fost vândut sub brandul suedez Findus, ai cări reprezentanți au spus că au fost induși în eroare de furnizorul din România.

Findus și-a retras deja produsele gata preparate din Franța și Suedia după ce s-a descoperit că lasagna sa congelată, din carne de vită, conținea aproape în proporție de 100% carne de cal. Direcotrul Findus Franța, Matthieu Lambeaux, a declarat că gigantul alimentar va depune o plângere luni, 11 februarie. “Am crezut că produsele noastre conțin carne de vită certificată în Franța. În realitate, însă, ne-a fost furnizată carne de cal din România. Am fost înșelați”, a spus Lambeaux. Tot astăzi, comisarul European pentru Agricultură se va întâlni cu ministrul român de externe, mai scrie BBC News. Președintele Traian Băsescu a avertizat că țara s-ar putea confrunta cu restricții în materie de export și ar urma să-și piardă credibilitatea mulți ani de-acum înainte dacă se stabilește că măcelarii săi sunt responsabili.

Potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, citat de agenţia de presă Mediafax, “în ultimele 48 de ore, autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României”, a afirmat ministrul. Constantin a spus că autorităţile franceze “s-au referit” la două abatoare din România. Unul dintre ele se află în Braşov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu) şi altul în Botoşani. “Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României”, a adăugat ministrul. El a spus că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România. Mai multe detalii pe Mediafax.

 

 


Un comentariu

  1. Ete, scârț! Dar Napoleon cum a supraviețuit în Siberia (i.e., iernii) lui 1812?! Nu mâncându-și calu’ și dormind în burta lui?! Asemeni întregii sale Mari Armate… 🙂 Armată care a mai scăpat de ger, că rușii n-au prea fost nevoiți să-i bată măr; i-a bătut Mama Rusia destul. 😀 Or, Luke Skywalker, eroul nostru blonziu și cu ochi verzi – acum, buhăit și aproape obez! -, cum a reușit să treacă, și el, de gerul și viscolul hothian? La fel, despicându-și tauntaun-ul cu sabia-laser și încălzindu-se în burta lui! Diferența e că nu l-a și păpat precum au făcut-o rafinații de franțuji napoleonieni! :-))) Exemple… luate și înapoi date. 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger