Scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidență lipsa de control asupra etichetării produselor

0

Organizația internațională pentru protecția animalelor VIER PFOTEN se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne. Aceasta ar fi permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub formă de lasagna “cu carne de vită”. Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb să se bucure de compania acestor animale.

“Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor și a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenței în acest proces a permis comiterea unor ilegalitati”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN Internațional.

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut și apoi a fost sacrificat animalul. Printr-un sistem eficient de verificare și inspecții, identificarea și etichetarea ar trebui să fie corectă. “În cazul de față nu doar că s-a piedut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs și un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informații și să fie mai bine supravegheată. VIER PFOTEN cere ca etichetă de pe produse din carne de la toate speciile să includă locul nașterii, ferma în care este crescut animalul și locul în care este abatorizat,. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic și să fie transparente”, a mai adăugat Gabriel Păun.

În prezent, guvernele și companiile încearcă să descopere întregul lanț de producție. „Primele investigații au condus doar către abatoarele care ar fi furnizat carnea, însă în prezent nimeni nu are informații despre proveniența animalelor sacrificate, despre cum au fost respectate condițiile de bunăstare a animalelor în timpul creșterii, transportului și abatorzarii. Au fost cai proveniți din ferme, cai sălbăticiți din Delta Dunării sau cai din gospodăriile oamenilor?”.

VIER PFOTEN a demarat propria investigație, deoarece este important să existe o perspectivă independentă asupra situației.„Doar în acest mod vom putea să descoperim punctele slabe ale sistemului și să îmbunătățim condițiile de bunăstare a animalelor și de protecție a consumatorilor. În prezent, VIER PFOTEN monitorizează situația cailor sălbăticiți de la Letea, în Delta Dunarii”, a mai adăugat Gabriel Păun.

În luna mai 2011, VIER PFOTEN a oprit un TIR care transporta ilegal la abator 54 de cai sălbăticiți prinși prin metode extrem de dure la Letea. Animalele au fost tratate și îngrijite de specialiștii VIER PFOTEN, fiind aduse înapoi la Letea după circa 3 luni. Imediat după scandalul național produs de acest incident, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor a emis un ordin prin care este strict interzis orice transport de cai sălbăticiți din zona Letea către abatoare. Acest ordin este valabil în continuare. „Investigatia noastră va arăta dacă animalele sacrificate pentru produsele implicate în scandal provind din Letea sau nu. O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarmă pentru instituțiile însărcinate cu aplicarea legii”, avertizează Păun.

În acest context, VIER PFOTEN ține să atragă atenția că nici un responsabil al Direcției Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la răspundere pentru transportul de cai către abator din 2011, în ciuda evidentelor încălcări ale legii.

De aproape 2 ani, VIER PFOTEN desfășoară un amplu proiect de protejare a cailor sălbăticiți din zonă, care anul acesta va avea două mari obiective: lansarea unui ambițios program de control al reproducției și obținerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. Organizația a prezentat deja Guvernului și ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigura faptul că nici un cal sălbăticit nu va mai fi prins, maltratat și transportat ilegal de la Letea.

La nivel internațional, VIER PFOTEN solicită Comisiei Europene să intensifice controalele asupra producției de carne și să impună o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care să includă ferma de proveniența și abatorul unde a avut loc sacrificarea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger