Scandal național de la o copertă de carte

0

  Pe patul de moarte e una dintre capodoperele lui William Faulkner. În curînd va apărea o ecranizare a romanului, cu James Franco într-unul din roluri. Editurile au obiceiul să pună pe coperta unei cărți o imagine dintr-o ecranizare a acesteia. De data aceasta însă, americanii n-au mai putut tolera practica.

 De cîteva săptămîni, se vorbește mult în presa americană și în rîndurile iubitorilor de literatură despre noua copertă a cărții As I Lay Dying. Pe aceasta (pe supracopertă de fapt) e imaginea actorului James Franco. Ceva din combinația Franco-Faulkner i-a scos din minți pe cititorii americani, astfel că mulți dintre ei au obiceiul să rupă imediat supracoperta după ce cumpără cartea. Librăriile își cer scuze pentru că sînt nevoite să expună așa ceva (vezi poza de mai sus).
 În presă au apărut titluri de genul – Coperta care ne-a stricat ziua. În Slate, David Haglund a comentat: În caz că vă întrebați, nu, Pe patul de moarte nu e o autobiografie și nu e scrisă de James Franco. Și deși Faulkner avea și el o mustață, nu era așa chipeș.
Enervarea cititorilor e însă curioasă în acest caz. De ce s-a manifestat la Faulkner, cînd atîția autori clasici au primit același tratament? În primul rînd, e vorba de subiectul cărții – matriarha unei familii de săraci e pe moarte. Nimic glam deci, ca în cazul Marelui Gatsby a lui Fitzgerald. În al doilea rînd, cartea lui Faulkner care urmează să fie ecranizată e alta, Zgomotul și furia deci promovarea filmului făcută în acest fel, pe orice roman al autorului, pare abuzivă.  În al treilea rînd, e vorba de actor – James Franco e cumva din altă poveste ca profil. Poate dacă ar fi fost vorba de Ryan Gosling, un artist apreciat ca fiind mai autentic, reacția ar fi fost alta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger