Scade fertilitatea femeilor brusc după vârsta de 35 de ani?

1

Există voci care susţin că femeile ar trebui să pună naşterea copiilor înaintea carierei, pe lista priorităţilor, deoarece fertilitatea lor scade vertiginos după vârsta de 35 de ani – ca şi când ar sări, dintr-un punct de maximă altitudine, direct jos. Cât adevăr şi cât mit se ascund în spatele acestui tip de afirmaţii, întreabă publicaţia The Conversation, care a pus laolaltă mai multe studii pentru a găsi răspunsul.

 

 

Fertilitatea femeilor scade, într-adevăr, cu vârsta, în vreme ce, tot odată cu vârsta, creşte riscul de a pierde o sarcină; există motive biologice pentru acest lucru (spre exemplu, numărul finit de ovule din ovare). Dar nu există un punct maxim şi o “aruncare” în gol, ci un declin gradual, explică autorul articolului din The Conversation. Fertilitatea rămâne relativ stabilă până la vârsta de 30 de ani, la nivelul populaţiei – rata fiind de aproximativ 400 de sarcini la 1.000 de femei (adică 40%) care nu folosesc mijloace contraceptive (datele se referă la un an calendaristic). Apoi, începe să descrească, în jurul vârstei de 45 de ani, când numai 100 de femei la 1.000 mai rămân însărcinate (10% – din nou, fără să folosească mijloace contraceptive). Începe să crească uşor rata pierderilor de sarcini. La vârsta de 20 de ani, aproximativ 10% dintre femei au avorturi spontane, iar la 45 de ani sau peste vorbim de o rată de 90% sau mai mare.

Studiile au demonstrat că 82% dintre cupluri concep un copil într-un an (de când îşi propun asta) şi 90% în doi ani, dacă femeia din cuplu are vârsta cuprinsă între 35 şi 39 de ani. Dar şi în cazul femeilor mai tinere cifrele se învârt tot pe aici: 92% dintre femeile cu vârsta între 19 şi 26 de ani concep într-un an şi 98%, în doi ani. Mai simplu spus, în cazul cuplurilor care vor să procreeze, majoritatea reuşeşte în primul an de străduinţă, iar jumătate din cuplurile care nu reuşesc în primul an, o fac în al doilea (din acest motiv, scrie The Conversation, cuplurile ar trebui să se adreseze clinicilor de fertilitate după un an de încercări nereuşite: în acel moment, testele devin relevante şi cuplul poate lua măsuri pentru a încerca să procreeze în anul următor). Există şi alte riscuri de sănătate care apar cu vârsta şi care trebuie luate în considerare când vine vorba de procreere la o vârstă mai înaintată – hipertensiunea, spre exemplu, de două ori mai des întâlnită la femeile peste 40 de ani decât în cazul celor mai tinere.

Există, totodată, şi riscul naşterii premature sau a decesului fătului înainte de naştere, dar majoritatea sarcinilor duse de femei de sau peste 40 de ani decurg fără probleme, iar femeile nu au de ce să se teamă: şi după 40 de ani pot duce o sarcină fără complicaţii şi pot naşte copii sănătoşi. Este mai important de reţinut că fertilitatea fiecărei femei este diferită şi, într-o oarecare măsură, imprevizibilă. În ţările dezvoltate, cam unul din şapte cupluri heterosexuale este afectat de infertilitate. Cauzele sunt diverse – de la boli ale ovarelor sau motilitate scăzută a spermei. Tratamente şi metode specializate au fost create de specialişti pentru a veni în ajutorul cuplurilor care vor să procreeze, dar nu reuşesc pe cale naturală. Fertilizarea in vitro este una dintre ele, dar şi aici se remarcă o scădere a ratei de succes la vârsta de peste 35 de ani a femeilor (de la 35% până la vârsta de 30 de ani la 5% la vârsta de 45 de ani).

Nici menopauza nu vine brusc, iar înainte de instalarea ei o femeie încă poate rămâne însărcinată, chiar dacă are aproape sau peste 50 de ani. Aşa că întrebarea care rămâne este când ar trebui, de fapt, femeile să încerce să aibă o familie, copii? Luând în considerare toate studiile, cel mai bun compromis ar fi între 25 şi 35 de ani, sugerează unii cercetători. Dar aceasta nu trebuie să fie un reper pentru femei, ci eventual o îndrumare pentru cele care caută aşa ceva. Există din ce în ce mai multe femei care îşi îngheaţă ovulele, ca plan de rezervă, pentru întemeierea unei familii mai târziu, iar procedura se dovedeşte nu doar populară, ci şi de succes – 80% dintre ovule supravieţuiesc procedurii. Concluzia este că, da, fertilitatea scade cu vârsta, dar nu există un punct maxim, o stâncă de pe care cade vertiginos, dintr-o dată, ci un declin gradual, şi există multe cupluri care concep copii şi la 40 sau la peste 40 de ani.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Conversation

 

Puteţi citi şi:

Studiu: Şi dieta bărbaţilor poate influenţa sănătatea nou-născuţilor

Cinci idei ciudate despre femei

Există un “sezon al calităţii spermei”

VIDEO 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre orgasm

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger