Scad cazurile de noi infecţii cu HIV la copii

1

Cel mai recent raport al ONU privind nivelul global al infecţiilor cu HIV/SIDA în rândul copiilor arată că anul trecut au fost înregistrate 330.000 de noi infectări, o cifră cu 24% mai mică decât cea a anului 2009. Însă, avertizează acelaşi raport, este nevoie de şi mai multe eforturi în sensul reducerii îmbolnăvirilor, dacă ţările lumii doresc să îşi atingă obiectivele stabilite pentru anul 2015.

 

 

Există un progres accelerat în ceea ce priveşte prevenţia, iar cazurile de noi îmbolnăviri scad vizibil în rândul copiilor, arată raportul. În total, se consideră că 34 de milioane de oameni din întreaga lume poartă virusul responsabil pentru SIDA. În ultimii patru ani, statisticile arată că aproximativ 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu HIV. Tratamentele moderne din prezent ţin boala sub control, dar aceleaşi statistici spun că alte şapte milioane de oameni, care au nevoie de acest tratament, nu au acces la el. Africa sub-sahariană este cea mai grav afectată parte a lumii, în ciuda eforturilor considerabile făcute de unele ţări din regiune pentru a reduce apariţia de noi cazuri de infecţii cu HIV. Potrivit directorului executiv al UNAids, Michel Sidible, „Etiopia, Malawi şi Botswana au reuşit să reducă numărul de noi infecţii, arătând că sunt capabile să controleze situaţia. 25 de ţări şi-au redus numărul de noi infecţii cu 50% sau peste 50%. Per ansamblu, am reuşit să avansăm de la nivelul unei retorici politice la programe implementate şi cu efect. Dar sunt şi ţări care nu folosesc strategiile corecte, cum ar fi Rusia, unde numărul de noi infecţii continuă să crească”, a declarat oficialul UNAids.

Raportul citat mai arată o creştere semnificativă a deceselor cauzate de SIDA în Europa de Est, Asia centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. UNAids monitorizează progresul făcut pentru atingerea obiectivelor – precum reducerea transmiterii virusului HIV prin relaţii sexuale cu 50% – până în 2015 şi pentru oferirea de tratament tuturor celor care au nevoie de el. Printre măsurile propuse şi susţinute de raport se numără circumcizia în cazul bărbaţilor (se pare că se dovedeşte eficientă în procesul de prevenţie); de asemenea, se remarcă intensificarea eforturilor în descoperirea unor metode eficiente non-chirurgicale de circumcizie, astfel încât procedura să poată fi realizată şi de asistente medicale, nu doar de doctori. „Acum, oferim tratament pentru opt milioane de oameni. A oferi acest tratament pentru 15 milioane de oameni este posibil în prezent şi ar avea un triplu efect benefic: reducerea îmbolnăvirilor, reducerea ratei de deces şi a riscului de transmitere a virusului”, explică dr. Manica Balasegaram, director executiv al Doctors Without Borders Access Campaign.

 

Sursa: BBC

Foto: Infochangeindia


Un comentariu

  1. Pingback: Viaţa cu HIV este lângă noi | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger