Savanţii austrieci ne sfătuiesc să nu ne uităm la Mircea Badea

4

Spectacolul prostiei e amuzant maxim o oră, apoi devine obositor. Mintea se apără cu acizi tari, dar după prea multă expunere la sărăcia cognitivă, cedează. Că prostia e contagioasă, o ştim de mult, acum însă avem şi o probă ştiinţifică.

În revista Media Psychology a fost publicată o cercetare a Universităţii din Linz asupra naturii contagioase a prostiei. 80 de subiecţi au fost rugaţi să citească o poveste despre viaţa tîmpită a unui microbist huligan. Povestea era scrisă fără nici o distanţă faţă de personaj, iar jumătate dintre subiecţi nu au primit nici un fel de ajutor pentru a nu se identifica cu ultraşul. După lectură, participanţii au dat teste de inteligenţă. Cei care nu fuseseră pregătiţi pentru impactul cu prostia, au avut rezultate mult mai proaste decît cei care au fost instruiţi să fie atenţi la diferenţele dintre ei şi protagonist. Concluzia e că prostia trebuie savurată în doze mici, cu scepticismul şi ironia băgate în priză.


4 comentarii

  1. Nu vad unde acesti savanti ne sfatuiesc… iar comparatia nu este justificata, ba chiar nepotrivita.
    Savantii austrieci mai bine s-ar ocupa de cei ce doresc o ”bucata” din tara noastra, contarani de-ai lor….decat sa faca experimente asupra prostiei/inteligentei umane, pt.ca nu se va dori niciodata eradicarea prostiei, din contra : cati mai multi prosti… fericirea smecherilor.
    ”Sa traiti bine !”
    P.S.
    Mai bine faceati un k patrat, decat sa faceti comparatia aceasta..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger