“Satul regenerabil” din Alaska funcţionează exclusiv pe resurse oferite de natură

2

Traiul durabil este posibil, aceasta este lecţia oferită de un sat mic, cu doar 70 de locuitori, din Alaska: pentru a nu mai depinde de combustibili fosili, localnicii au depus proiecte pentru fonduri destinate încurajării folosirii energiilor de acest tip, solară şi eoliană şi, câştigându-le, au demonstrat că se poate trăi şi în afara reţelelor de consum.

 

 

Satul Igiugig din Alaska este numit Igyaraq în dialectul local Yup’ik, din centrul Peninsulei Alaska. Acum, localnicii îl numesc “satul regenerabil”: îşi cultivă singuri hrana (de la plante aromatice la legume şi zarzavaturi); au o seră unde pregătesc răsaduri, cu ajutorul a trei turbine eoliene, iar râul Kvichak le oferă apa necesară, dar şi peşte din belşug. Unii localnici au instalate echipamente pentru captarea energiei solare şi, astfel, casele sunt alimentate cu energie la costuri extrem de reduse faţă de cele ale energiei obţinute prin folosirea combustibililor fosili.

Pe lângă faptul că se întreţin singuri în totalitate, locuitorii satului oferă cazare şi masă şi turiştilor care vin în regiune. Mai mult de atât: îşi construiesc singuri drumurile şi trăiesc după un principiu simplu – redu, refoloseşte, reciclează. Nu au nevoie de supermarketuri, nici de furnizori de energie sau de alte servicii pentru a supravieţui, iar amprenta lor de carbon este aproape zero. Singurul pericol care îi pândeşte, însă, este încălzirea globală, care le-ar putea afecta modul de viaţă.

Alexanna Salmon, administratorul consiliului local, spune că a copilărit în acest sat, alături de surorile ei, dar apoi a plecat să locuiască în altă parte, şi-a finalizat studiile şi a realizat că vrea să îşi crească copiii tot în Igiugig. “Vreau ca ei să aibă ce am avut şi noi, dacă nu chiar o experienţă şi mai frumoasă. De asta am venit înapoi. Vrem să construim un sat sustenabil şi avem deja o calitate a vieţii mai ridicată decât ne-am propus să atingem”, a mărturisit ea. Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:

 

 

Sursa: UpWorthy

Foto: Fly Water Travel

 

Puteţi citi şi:

“Golfuleţul libertăţii”, complexul inedit construit de un cuplu în afara reţelelor de consum

Insula canadiană unde toată lumea trăieşte în afara reţelelor de consum

Tânărul care şi-a mutat viaţa într-o dubiţă şi călătoreşte cu ea prin lume

Şase modele de locuinţe off-grid moderne


2 comentarii

  1. Eu nu înțeleg de ce vă tot minunați de oameni care trăiesc în afara mizeriei numită civilizație – în România există milioane, iar modul ăsta de viață se numește trai de subzistență. Dar nu e la modă, deh!

  2. Turbinele eoliene, panourile solare si celelalte high-tech-uri sunt “oferite” tot de natura ? Nu cumva sunt produse in fabrici de la oras, care polueaza la greu ? De unde au bani sa le cumpere daca ei isi produc singuri hrana ? Medicamentele si le produc tot singuri ?

    Satul regenerabil e acela de acum 100 de ani , de subzistenta, cum zice florin, unde confortul era f redus, servicii medicale nema, educatie nema etc.

    Adevarata intrebare este: suntem dispusi sa renuntam la nivelul de trai / confortul actual, pentru a ne intoarce la natura? Incercati sa stati o saptamana la tara si veti afla….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger