Compania petrolieră Shell a fost dată în judecată de patru fermieri nigerieni şi de aripa olandeză a organizaţiei Friends of the Earth pentru poluarea mai multor sate nigeriene, în zona Deltei Nigerului. Este pentru prima dată când o multinaţională olandeză ajunge într-un proces civil chiar la ea acasă, într-un caz legat de probleme produse în altă parte a lumii, notează BBC.
Shell a declarat că nu a reuşit să cureţe scurgerile de petrol apărute în delta nigeriană din cauza lipsei de securitate a zonei; mai mult decât atât, reprezentanţii gigantului petrolier olandez-britanic spun că peste jumătate din scurgerile cu care se confruntă în regiune ar fi cauzate de furturi şi sabotaje locale. Fermierii care au adus cazul în instanţă susţin că petrolul provenit de la una din conductele Shell le-a distrus recoltele şi pescăriile, afectându-le, astfel, nivelul de trai şi mediul înconjurător. Potrivit lui Friday Alfred Akpan, sătean din localitatea Ikot Ada Udo, din regiunea Ogoniland, numai în satul său au fost avariate serios 47 de iazuri cu peşti. „Peştii au murit în urma contaminării apei cu petrol, lucru care mi-a îngreunat foarte mult traiul şi întreţinerea copiilor în şcoală”, a declarat acesta pentru BBC. Omul îşi doreşte o sumă compensatoare pentru pierderile suferite şi vrea ca Shell să cureţe apa.
Allard Castelein, reprezentant Shell, a spus că scurgerile de petrol puse în discuţie prin proces „au fost toate cauzate de sabotaje. Există dovezi video în acest sens. Echipe de anchetă formate din autorităţi locale, guvernamentale şi ale companiei deţin mărturii scrise despre asta”, a precizat el. Grupuri de militanţi duc de mulţi ani o campanie intensă în Delta Nigerului, încercând să obţină mai multe beneficii pentru localnici din exploatarea bogăţiilor regiunii de către companiile străine; nici furturile de petrol nu sunt excepţii în zonă. În ciuda acestui context, dacă procesul deschis de fermierii nigerieni va avea succes de cauză, ar putea deveni un precedent legal pentru multe alte situaţii similare: va deschide drumul pentru mii de alte compensaţii cerute de cei afectaţi de scurgerile de petrol. Anul trecut, un raport al ONU pe probleme de mediu arăta că activitatea de extragere a petrolului în regiune, de către companii precum Shell (şi Shell, desigur), derulată de mai bine de jumătate de secol, a produs efecte mult mai devastatoare asupra regiunii Ogoniland din Delta Nigerului decât arătau toate estimările de până acum. În luna august a acestui an, Shell şi-a asumat responsabilitatea pentru două scurgeri de petrol din regiune, una produsă în 2008 şi alta în 2009, afirmând că va rezolva lucrurile conform legislaţiei nigeriene în vigoare.
Sursa: BBC News
Foto: The Guardian