Satele părăsite ale Transilvaniei. Tema unui film documentar care poate fi realizat cu ajutorul vostru

5

Alex Iacob este student la Jurnalism, pasionat de fotografie și interesat de istoria locurilor abandonate. El își propune, pentru următorul său proiect, să exploreze mai multe sate părăsite din inima Transilvaniei, unde mai există mai puțin de 10 locuitori într-o localitate, iar unele sate sunt șterse de pe hartă. Pentru a reuși să facă un film documentar despre aceste locuri are nevoie de ajutorul vostru. El a povestit ce vrea să facă pe platforma de crowdfunding We Are Here și așteaptă o mână de ajutor.

 

transilvania

 

“În urmă cu câteva luni am aflat de existența unor sate părăsite din inima Transilvaniei. Conform noilor recensăminte, unele sate din județul Sibiu au opt, patru sau chiar 2 localnici, în timp ce alte sate sunt aproape șterse de pe hartă. Mi-am făcut traseul, am bifat cele mai abandonate comune și am căutat orice informație despre ele. Proiectul meu presupune explorarea acestor sate adunate câte două sau trei în jurul comunei. Vreau să realizez un film documentar prin care să aduc la cunoștința publicului starea actuală a unor zone culturale din Transilvania. Așa ceva nu a mai fost făcut. Multe biserici fortificate din secolul al XVI-lea au fost distruse de timp sau vandalism, dar foarte puține imagini au ilustrat schimbările. Cred că este momentul ca aceste sate și monumente să intre în sfera de interes național, iar Transilvania să nu ajungă doar un ținut peticit cu atracții turistice precum Sibiu, Sighișoara, Brașov etc.

În drumul meu din această iarnă voi explora împrejurimile comunei Șeica Mare. Aici se află câteva sate pierdute în timp și populate de o mână de oameni, fapt pentru care voi face un documentar cu caracter etnografic. De exemplu, în Mighindoala (sat menționat pentru prima oară în 1381) locuiesc vreo 2 persoane, iar casele, biserica săsească și cea ortodoxă sunt ruinate.
Aceasta va fi prima fază a proiectului, urmând ca în primăvară să dau târcoale altor comune învecinate aflate în aceeași stare.
Primul film documentar despre satele din comuna Șeica Mare, va fi proiectat în luna ianuarie a lui 2014 într-un palat gol și nerestaurat din București. Vreau să fac tot posibilul ca acea seară să devină pentru toți cei prezenți o fereastră către realitatea acestor sate. După premierea filmului va urma o petrecere privată în cadrul căreia va fi prezentă pe scenă o trupă cunoscută.”

Pe We Are Here puteți contribui la realizarea acestui film.


5 comentarii

 1. Băgaciu ,județul Cluj,ce-i drept are mai mult de 10 locuitori,dar majoritatea sunt bătrâni,unii stau dor pe perioada verii acolo.E interesant cum s-a schimbat satul in decursul anilor,drumuri oarecândva umblate s-au transformat într-un fel de cărări,iar pământurile lucrate s-au transfomat în pajiște.Am copilărit acolo și acum totul din ce a fost pare un vis.
  Felicitări pentru idee și proiect,uite așa mai descoperim locuri noi demne de vizitat ,dacă voi descoperi un loc ți-l voi recomanda cu plăcere.
  Multă baftă .
  Toată stima .

 2. Si uite asa ne redescoperim a noastra origine stramoseasca , buna idee pacat sa nu intre in consideratia tuturor , eu unul de departe de paste mari si Tari imi fac de acum planul sa ma reintorc in Tara in care mam nascut chiar daca a fost invadata de gunoaie de straini oameni hrapareti si religii blestemate care au dorit sa ne schimbe a noastra origine de DACI .

 3. un satuc drag sufletului meu,m-am nascut si am copilarit aolo,am batut toate carerile desculta in joaca noastra copilareasca,iar mama ne astepta cu pancove si palanet pe lespede(bunatati bagacene).Timpul a trecut si a adus cu el cateva schimbari menite sa faca viata la tara mai usoara dar e aceeasi atmosfera de liniste si tihna si oameni mai in varsta impovarati de ani si munca,munca acolo are o alta valoare ,noi copii proveniti de acolo avem acest cult al muncii foarte bine transmis si ptr asta le multumim.Iubesc acest satuc si cu siguranta o sa-mi petrec batranetea aici.

  • Cu sigurantza cei care iubesc Bagaciul se vor intoarce.Pe tine Crina te stiu am copilarit cu tine acolo dar pe Bogdan ,nu.Imi doresc ca bagaciul sa aiba o alta soarta mai buna si sa nu ramana parasit.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger