Satele elveţiene dintr-o vale alpină au refuzat o mină de aur de 1 miliard de euro

12

La începutul lunii, un pâlc de sate din Valea Medel (Alpii Elveţieni) au votat în cadrul unui referendum împotriva planurilor unei companii canadiene din Vancouver, NV Gold, de a extrage aur în valoare de aproape 1 miliard de euro din munţii din împrejurimi, informează un reportaj al publicaţiei The Telegraph. Localnicii au refuzat astfel peste 30 de milioane de euro, suma destinată celor 450 de locuitori pe următorii 10 ani, din dorinţa de a conserva valea pitorescă cu case din lemn.

 

Flickr/tao_zhyn

 

Rezultatul referendumului a fost fără echivoc. 180 de oameni s-au opus proiectului, în timp ce doar 90 s-au pronunţat în favoarea lui. Majoritatea localnicilor s-au temut că valea alpină ar fi urmat să fie afectată iremediabil de cele cinci milioane de rocă care ar fi fost îndepărtate pentru săparea minei. Pe lângă îngrijorările legate de mediu, tinerii din sate s-au temut că cei 200 de mineri care ar fi venit să dezgroape aurul le-ar putea fura iubitele, asta deşi tinerele localnice şi-au exprimat dezaprobarea faţă de afluxul de nou-veniţi.

Forajele preliminare din anii ’80 şi teste geologice mai recente au arătat că rocile din munţii înzăpeziţi de deasupra văii ar conţine 10 grame de aur per tonă – dublul cantităţii minime necesare pentru deschiderea unei exploataţii profitabile -, iar preşedintele companiei NV Golf, John Watson, a estimat că mina ar fi exploatat în jur de 800.000 de uncii de aur, care ar fi valorat, la preţurile de astăzi, 1,2 miliarde de euro. Sătenii s-ar fi ales doar cu 30 de milioane din această sumă pe durata de 10 ani a proiectului, însă la asta s-ar fi adăugat banii cheltuiţi de mineri în magazinele locale, reducerea taxelor şi dobânzilor sau împrumuturi mai ieftine.

Aflaţi mai multe amănunte pe The Telegraph.


12 comentarii

   • “Pe lângă îngrijorările legate de mediu, tinerii din sate s-au temut că cei 200 de mineri care ar fi venit să dezgroape aurul le-ar putea fura iubitele, asta deşi tinerele localnice şi-au exprimat dezaprobarea faţă de afluxul de nou-veniţi.”

    Acum vad eu de ce satencele din Rosia sunt de acord. Vor sa fie furate de canadieni :))

    • dragut, bate-ti joc de oamenii aia care traiesc in saracie, in poluare si in somaj de 80% si mai rau, in incertitudine, doar pentru ca nu esti de acord cu ei. Foarte matur.

 1. dane iti dau dreptate, dar tu nu vezi ca putem face noi mii de site-uri, voturi, mass-uri si petitii ca parlamentarii astia tot fac ce vor ei, tot gasesc portite si noi tot cedam..mi-as dori parlamentari corecti si puternici dar vor sfarsi la fel ca cei cativa ce s-au impus celor din spate cortinei..

 2. Cred ca asta e diferenta principala intre Elvetia si tara noastra, acolo dorintele oamenilor sunt respectate. La noi, oamenii din Rosia Montana spun de ani de zile ca vor sa se deschida proiectul minier la ei in localitate, dar guvernantii se fac ca ploua.. sa speram totusi ca vor incepe sa ii asculte, pentru ca asta inseamna democratia.

 3. Rosia Montana este a tuturor Romanilor, nu doar a localnicilor. Aceasta localitate are valoare de Patrimoni UNESCO. UNESCO, Parl. E., Academia Romana, ASE + etc., au recomandat anularea proiectului si dezvoltarea durabila (adica turistica) a zonei. Pe langa asta, organizarea unui referendum, in Romania, sau la Rosia, pe aceasta tema, ar fi o greseala, deoarece statul roman a acordat licenta de exploatare fara licitatie, aceasta licenta este secreta, IN TOTALITATE, iar majoritatea romanilor se opune acestui proiect (sondajele facute de Camera Deputatilor, TVR1, Realitatea) sunt graitoare. Si noi, opozantii Planului Gold Corp, ne dorim o viata mai buna pt. acei oameni. Asa cum la Rimetea, turismul este motorul economic al acelei comunitati, asa va fi si la Rosia.

  • adica in Elvetia sa se faca referendum local si e ok, dar la Rosia Montana nu? pai parerea oamenilor din Rosia nu conteaza? Exact ce spuneam mai sus, cei din satul elvetian au zis nu, e alegerea lor, e un lucru ridicat in slavi de cei care se opun, dar daca ar fi zis da, cu siguranta le-ar fi fost respectata alegerea de catre ceilalti elvetieni. Rosienii spun da, respecta-le alegerea!

  • ce patrimoniu e la rosia montana? :)) al tuturor romanilor??? poate in carti, cati bani aduc turistii care viziteaza rosia montana, sunt constuctii inestimabile, sunt specii pe cale de disparitie, e ceva ORICE care sa merite zona aia din mijlocul pustiului? auzi, dezvoltare DURABILA turistica, cand noi nu dezvoltam turistic litoralul sau zonele montane :)) eu n-am auzit niciodata de rosia montana exceptand ocazia cand se discuta despre exploatarea zonei asa ca… patrimoniu din fata, glumiti!!! zona trebuie clar exploatata, trebuie oferite locuri de munca etc.

 4. Aşa, diferenţa majoră este că:
  “The mine would not have been an open-cast scar on the valley. “It would have been accessed by a tunnel into the mountain,” said Mr Watson, speaking by telephone from Colorado.”

  Şi cu toate astea localnicii au zis nu.

  Localnicii din Roşia Montană nu sunt îngrijoraţi că minerii or să le fure iubutele, pentru că le-ar vinde oricum aşa cum s-au vândut ei înşişi Goldului.

 5. Singurii romanii din rosia montana care o sa lucreze acolo o sa fie paznici iar totul este chimic si mecanic cu specialistii adusi tot de ei…asa ca nu o sa se faca nimic,asasinati toata puterea corupta si sa intre anarhia oricum ar fii mai bine decat acum,chiar si un dicator merge in locul burtosilor leprosii alesi pe galeti si aprinzatoare de aragaz…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger