“Satele cancerului” din China, partea intunecata a exploziei economice

0

De anul trecut incoace, in China s-a inregistrat o explozie de cazuri de intoxicatii cu plumb in vecinatatea topitoriilor, iar studiile au aratat ca micile comunitati locale care recicleaza deseuri electronice sunt expuse la cadmiu, mercur sau substante ignifuge pe baza de brom, toate toxice. In alte parti, chinezii organizeaza proteste impotriva uzinelor chimice invinovatite pentru substantele cancerigene ce ajung in rezervele de apa si in lantul trofic. La nivel national, din anii ’90 si pana astazi, cancerul a devenit rapid cel mai mare criminal al natiunii chineze gratie boomului economic.

(articol preluat de pe The Guardian)

“Poluarea din satul asta e mare, oamenii se imbolnavesc”, explica pentru The Guardian Zheng Gumei, o femeie de 47 de ani care se ocupa cu agricultura in satucul Xinglong, aflat langa un mare parc industrial din provincia Yunnan, ceea ce ea crede ca i-a cauzat forma de cancer. Un alt localnic spune ca matusa si tatal lui au cazut prada cancerului dupa ce apele din Xinglong si-au schimbat culoarea si ca, inainte de inaltarea fabricilor din apropiere, notiunea de cancer nu exista in viata comunitatii. Povestile lor au ajuns la ordinea zilei in China ultimilor ani, dar inca nu au fost probate stiintific, pe masura ce dezvoltarea economica ametitoare a statului asiatic a inceput sa afecteze tot mai mult sanatatea populatiei. In 2007, cancerul era responsabil pentru una din cinci morti, cu 80% mai multe decat cu 30 de ani in urma, cand a inceput reforma economica in China.

Daca guvernul chinez subliniaza ca masurile de curatire a zonelor poluate sunt mult mai rapide decat in alte tari aflate intr-un stadiu similar de dezvoltare, multe industrii toxice au fost mutate in regiuni rurale sarace si slab reglementate. Fermierii chinezi au de patru ori mai multe sanse de a dezvolta cancer hepatic si de doua ori mai multe sanse de a suferi de cancer la stomac decat media globala, potrivit unui studiu finantat de Banca Mondiala. Media locale sunt tot mai impanzite de relatari pe marginea “satelor cancerului” – focare de boli situate langa fabrici poluante.

Cu toate acestea, au existat putine studii epidemiologice care sa sustina notiunea de “sate ale cancerului”, insa astfel de relatari sporesc teama vizavi de efectele poluarii. Anul trecut, jurnalistul de investigatie Deng Fei a postat pe web o harta Google intens accesata cu peste 100 de asemenea focare, iar relatarile recente atesta un numar de peste 400. Marea lor majoritate sunt situate pe prospera coasta maritima de est a tarii, prima regiune in care China a acceptat “outsourcingul” cu “industrii murdare” de peste ocean. Dar pe masura ce aceste regiuni urca pe scara valorica si isi intaresc reglementarile, exista semne ca poluarea si cancerul se muta inspre zonele mai putin constiente de pericolele poluarii sau prea sarace pentru a putea deturna expansiunea industriala.

Asta a observat si cercetatorul Lee Liu, de la University of Central Missouri, intr-un studiu recent pe tema “satelor cancerului”, in care scrie ca problema este exacerbata de tendinta guvernului de a se axa pe dezvoltarea urbana in detrimentul comunitatilor rurale. “In cateva decenii, China pare sa fi generat mai multe focare de cancer decat ar fi generat vreodata restul lumii”, concluzioneaza el.

In satul Xinglong, cand localnicii au incercat sa protesteze impotriva industrializarii excesive, pe care medicul comunitatii o considera responsabila pentru numarul ridicat de cazuri de cancer din zona din ultima vreme, avantul lor a fost blocat de catre autoritati pe motiv ca uzinele chimice contribuie la economia locala. Toti satenii care au vorbit pentru The Guardian stiau pe cineva care a murit de cancer si mare parte din ei au dat vina pe toxinele revarsate din fabrici in raul din apropiere si in rezervele de apa, toxine care le doboara si recoltele si animalele domestice.

Departamentul de mediu din regiune spune ca monitorizeaza parcul industrial, dar ca inspectorilor le lipsesc autoritatea si resursele necesare pentru a impune masuri aspre fabricilor care incalca regulile. Cu toate acestea, spune un reprezentant al departamentului, este greu de spus daca exista o legatura intre cazurile de cancer si aceste uzine, pentru ca muncitorii nu prezinta o incidenta ridicata a unor asemenea afectiuni.

Publicatia britanica a solicitat informatii legate de emisiile acestor fabrici si de calitatea apei. Potrivit legii guvernamentale privind transparenta informatiilor, asemenea date ar trebui sa fie supuse accesului public, insa oficialii au spus ca rezultatele monitorizarilor sunt doar pentru uzul intern. Una dintre fabrici a refuzat sa comenteze, alta a dat vina pe fostii proprietari pentru poluarea acumulata in ultimii 10 ani si a negat orice legatura cu cazurile de cancer.

Daca Xinglong va intra sau nu pe lista “satelor cancerului” nu se poate sti deocamdata, in lipsa unui studiu amanuntit, insa cazurile tot mai dese de cancer si nivelul ridicat de poluare din regiune, concluzioneaza publicatia britanica, ii lasa pe localnici fara urme de indoiala.

Foto: Capturi Youtube

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger