A trăi “off-grid” (autosuficient – în afara reţelelor de consum şi numai cu ajutorul resurselor oferite de natură, precum energia eoliană, cea solară) este unul dintre curentele moderne de revoltă împotriva sistemelor. Designeri şi arhitecţi din întreaga lume sunt hotărâţi să demonstreze că şi dacă decizi să trăieşti off-grid, nu este obligatoriu să renunţi la confort sau stil, scrie site-ul Inhabitat.
Nu este obligatoriu să îţi petreci viaţa într-un cort sau o casă de hobbit pentru a trăi autosuficient. Realitatea este că, în prezent, aproximativ 1,7 miliarde de persoane trăiesc off-grid, la nivel global şi nu toţi fac asta stând în corturi. Indiferent dacă scopul asumării unui astfel de trai este reducerea amprentei personale de carbon, economisirea banilor, pregătirea pentru colapsul economiei moderne bazate pe combustibili fosili sau pur şi simplu dorinţa de a fi independent, există multe variante de case pe care le puteţi avea pentru a trăi off-grid. Inhabitat ne prezintă şase astfel de locuinţe:
Refugiul du Goûter, realizat de Group-H
Acest refugiu de află în Alpi, în Franţa, este alimentat exclusiv cu energie solară şi eoliană şi deţine recordul pentru clădirea aflată la cea mai mare înălţime din Franţa.
Capsula Alpină, realizată de Ross Lovegrove
Construcţia futuristă a fost concepută pentru a se integra în mediul înconjurător. Este alimentată cu energie cu ajutorul panourilor solare şi a unei turbine eoliene şi este “învelită” în sticlă, care permite vederea numai din interior spre exterior, astfel că locuitorii ei au o panoramă de 360 de grade în orice moment al zilei.
Casa Chamfer, realizată de S-Archetype
O casă mică, stilată, gândită pentru a se potrivi oriunde, în formă de cub şi realizată din materiale prietenoase cu mediul; are un interior luminos şi este perfectă pentru o viaţă în stil nomad, dar modernă.
Casa Stamp, realizată de Charles Wright Architects
Această construcţie bizară se află pe malul apei, în Australia, are o formă de stea cu şase colţuri, este făcută din beton prefabricat şi este menită să reziste celor mai vajnice cicloane.
Casa Mercury One, realizată de Architecture and Vision
Mică, simpatică, alimentată cu energie solară, gândită de arhitecţi italieni, care au dotat-o cu tehnologie video şi audio de ultimă oră. Capsula este portabilă şi poate fi transportată şi relocată oriunde.
Hotelul plutitor, realizat de Sigge Architects
Acest luxuriant hotel plutitor a fost conceput pentru Cupa Mondială de fotbal din anul 2022, din Qatar. A fost gândit să funcţioneze off-grid, ca soluţie alternativă de cazare pentru fanii fotbalului care vor veni în statul arab în perioada respectivă.
Sursa şi foto: Inhabitat
Puteţi citi şi:
Bere rece, din pământ: un concept vechi de secole, folosit de tehnologia ecologică modernă
Tot ce trebuie să ştii pentru a-ţi construi singur o casă din saci cu pământ
Un comentariu
E okk