Şase lecţii de viaţă pe care le înveţi doar călătorind prin lume

6

Ce este mai util: să călătoreşti prin lume ori să petreci timpul învăţând în facultate? Dezbaterea, specifică mai degrabă statelor vestice, începe să apară şi la noi. În SUA, confruntaţi cu creşterea taxelor de şcolarizare şi cu o piaţă a forţei de muncă tot mai imprevizibilă, mulţi tineri preferă să aleagă rucsacul şi ghidurile de călătorie în locul cărţilor de studiu, scrie publicaţia Huffington Post.

 

 

Însă, se întreabă aceeaşi publicaţie, este o idee bună să îţi amâni viitorul profesional pentru a umbla prin lume? Te ajută asta în vreun fel? Sau ar fi mai bine să strângi din dinţi şi să urmezi drumul bătut de ceilalţi? Deşi ambele “tabere” au argumente pro şi contra destul de puternice, există anumite lucruri pe care nu le poţi învăţa niciodată în facultate. Huffington Post a ales să evidenţieze şase astfel de lecţii pe care statul în bănci şi tocitul coatelor în sala de lectură nu le vor putea oferi aşa cum o va face umblatul prin lume:

 

1. Eşti capabil, ca individ, de mult mai multe decât ţi-ai imaginat vreodată

A călători înseamnă o transformare (în afara clişeelor americane de tipul “am mers cu rucsacul în spate prin Europa şi asta mi-a schimbat viaţa”). Este vorba de impactul pe care o călătorie îl are asupra vieţii tale, cu totul. Astfel, călătoriile pot transforma introvertiţi în extrovertiţi, pot insufla încredere de sine celor care nu o au, pot genera adrenalină şi pot crea dependenţi de adrenalină; îţi testează limitele fizice şi psihice, te forţează să te adaptezi rapid inclusiv situaţiilor dificile şi nefamiliare. Dacă vrei să vezi cu adevărat din ce aluat eşti făcut, atunci trebuie să pleci într-o călătorie, în lume.

2. Oamenii sunt în esenţă buni

Indiferent de unde eşti sau unde locuieşti, poate ai observat că toţi oamenii sunt mânaţi, în viaţă, de instincte şi interese similare: le pasă de familie, le pasă de prieteni, vor să îi protejeze pe cei dragi, vor să îşi îmbunătăţească viaţa de la o zi la alta şi îşi poartă de grijă unii altora. Fără să vedem lumea cu ochii noştri, există riscul să uităm aceste adevăruri simple şi să ne pierdem în stereotipuri de duzină, care să ajungă să ne ghideze. Călătoriile ne reamintesc că suntem mai degrabă la fel decât diferiţi şi că binele este puternic şi prevalează în faţa răului. Ieşi în lume şi vei vedea asta cu ochii tăi!

3. Nu eşti altceva decât un punct mic pe un radar uriaş

Toată viaţa ni se spune că suntem speciali: începând de acasă, trecând prin şcoală, facultate, peste tot, părinţii, profesorii, colegii de muncă ţin să ne amintească de faptul că suntem importanţi şi speciali. Poate că va durea, la început, dar călătoriile îţi scot acest lucru din cap. Călătoria te face să devii modest şi să realizezi, cu adevărat, cât de mic eşti într-o lume atât de mare. Eşti un punct într-un univers infinit. Acceptă această stare de fapt, vei vedea că nu este un lucru rău.

4. Stereotipurile sunt ridicole

Dacă te uiţi prea mult la filme hollywoodiene, s-ar putea să te deruteze rău de tot. Dacă am crede tot ce vedem în ele, atunci toţi ruşii ar fi personaje negative, toţi tinerii americani ar fi alcoolici şi toţi australienii ar vâna crocodili şi ar face surf, cât e ziua de lungă. Din fericire, când ieşi în lume, îţi cureţi mintea de astfel de prostii. Umblă puţin şi vei vedea că nici germanii nu sunt toţi aşa de reci şi serioşi, că nu toţi canadienii sunt super politicoşi şi că nici toate femeile suedeze nu sunt super-modele. (Sau poate sunt? J ).

5. Lumea nu este un loc periculos

Deschide televizorul pe un canal de ştiri, oricând vrei tu. Vei afla numai despre războaie civile, conflicte armate şi terorişti. Nici nu e de mirare, în acest context, că dacă spui că vrei să pleci în Turcia, Israel sau Indonezia, familia ta va intra în panică. Ştirile negative “vând”, dar fără să ieşi din curtea casei tale vei crede mereu că în lume domneşte haosul. Niciodată nu auzim despre lucrurile bune care există în alte locuri din lume. Dar ele sunt acolo, trebuie doar să le găseşti.

6. O singură persoană poate face diferenţa

Gesturile măreţe sunt cele care au parte de lumina reflectoarelor. Filantropi care dau milioane de dolari pentru caritate fură atenţia de la oamenii obişnuiţi, aşa ca noi, care pot avea o influenţă pozitivă asupra lumii, într-un fel sau altul. Călătoria înseamnă să vezi cum gesturile mici pot face diferenţa, pot însemna extrem de mult; că nu este nevoie să salvezi un sat întreg ori să rezolvi problemele majore ale lumii pentru a avea un impact asupra vieţii cuiva. Este suficient să faci diferenţa pentru o singură persoană. Şi lucrurile mici pot deveni extrem de importante

 

Sursa şi foto: Huffington Post

 

Puteţi citi şi:

Cu bicicleta din România în Indonezia. Călătoria artistică a Alinei

Start al expediţiei din România în Indonezia pe bicicletă

“1, 2, 3, 4, 5…” – Gânduri de pe drum

“Îmi aşteptam curcubeul, dar nici urmă de el”

Despre starea de ducă: călător în jurul lumii cu autostopul

Cu autostopul în jurul lumii: călătoria continuă

Cu autostopul în jurul lumii: aventurile lui Timotei în Turcia şi Cipru


6 comentarii

  1. Sau, daca esti destul de destept si deschizi bine ochii, poti invata toate astea din viata de zi cu zi, fara sa te departezi un metru de orasul in care locuiesti. Nu spun ca nu e bine sa calatoresti, dar nu toata lumea poate si nu e cazul sa ne rasfatam cu concluzii ca numai asa evoluezi.

  2. @ANA : Toata lumea poate sa calatoreasca, de multe ori e mult mai ieftin decat sa stai acasa. Exista couchsurfing si functioneaza foarte bine in Europa, exista multe alte comunitati destupate la minte care te ajuta sa te misti. Pentru tineri si nu numai exista muuulte oportunitati sa calatoresti si sa experimentezi aproape gratuit o aventura similara cu cele descrise in articol (vezi Erasmus+). Trebuie doar sa vrei … trebuie sa iesi din zona de confort. Pentru mine fiecare calatorie este cat inca o viata, intensitatea si amintirile, oamenii si locurile m-au facut sa fiu dependenta de drum. Vremurile se schimba, libertatea o ai in tine, de tine depinde daca vrei sau nu sa ti-o exersezi.

  3. @Georgiana: Nu asta am vrut sa spun. Am vrut sa spun ca lectiile de viata de mai sus se pot invata de oriunde, daca ai mintea deschisa si gandesti “in afara cutiei” ;). Adica si cei care din diverse motive nu pot sa calatoreasca (si nu vorbesc doar de bani, pot fi alte exemple: o stare de sanatate care nu-ti permite, diverse responsabilitati etc) pot invata si stand pe langa casa (daca vor).

  4. @Georgiana: Jos pălăria pentru mintea deschisă și ochii și mai larg deschiși. Consider că despre existența programelor europene, ca Erasmus și facilitățile, gen Couchsurfing, află doar persoanele potrivite, la momentul potrivit. Nu cred că are sens să ne luptăm cu morile de vânt încercând să explicăm că în 2014, să călătorești nu mai este chiar un lux, așa cum era înainte poate, ci un stil de viață relativ ieftin și posibil, de educație, de deschidere mentală și sufletească.

    @Meow: Cred că cel care mai are de învățat multe ești chiar dumneata. Eu una nu înțeleg sensul imperativului. Poate că, de fapt, călătoriile nu m-au deșteptat atât de mult pe cât mi-am închipuit!

    Toate cele bune!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger