Șase elevi din Brașov dezvoltă un motor de căutare inteligent pentru transportul în comun din oraș

0

De vineri până duminică, elevi, studenți și freelanceri în domeniul IT din Brașov au participat la Open Data Hackathon, organizat de Coaliția pentru date deschise în parteneriat cu Universitatea Transilvania și cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul de Servicii Online și Design, scrie Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Cinci echipe de programatori au ales să dezvolte aplicații utile pentru cetățeni, folosind seturi de date deschise – despre transportul local, spitale, farmacii, notele de la bacalaureat sau prețul medicamentelor-, fie de pe platforma națională data.gov.ro, fie de la instituțiile locale. Tinerii au lucrat voluntar, în timpul liber, folosindu-şi cunoștințele tehnice pentru a aduce o schimbare în comunitate.

 

 

Echipa câștigătoare a Open Data Hackathon a fost formată din Daniel Neghină, Lucian Prunău, Mihai Vîlcu, Mădălin Morcov şi Mihai Mihalache, elevi ai Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil”, și Mircea Sorin, elev la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”. Cei șase elevi au dezvoltat un motor de căutare inteligent pentru transportul în comun din Brașov. Prin introducerea stației de plecare și a destinației, aplicația afișează timpul aproximativ în care va fi parcurs traseul și numărul mijlocului sau al mijloacelor de transport care, combinate, parcurg traseul introdus. Durata deplasării a fost calculată ținându-se cont de distanța dintre stații și viteza medie în condițiile unui trafic normal. Duminică, aplicația a fost realizată în procent de 80% și în curând va putea fi folosită de orice locuitor din Brașov care vrea să călătorească inteligent în oraș. O previzualizare este publică aici.

O altă platformă care vine în sprijinul locuitorilor Brașovului este harta spitalelor și a farmaciilor, realizată de Petru Isfan, de la Asociația “Smart City” din Timișoara. Pe lângă faptul că arată datele de contact și fotografia spitalelor, pentru a fi ușor de recunoscut, website-ul oferă informații despre numărul de medici și de paturi pentru fiecare specializare sau secție a fiecărei unități. Harta poate fi accesată aici.

Claudiu Șchiopu, consultant IT, a realizat un sistem de căutare a prețurilor maximale ale medicamentelor și de sortare în funcție de substanța activă pe care o conțin. Aplicația ajută la estimarea costurilor rețetelor, dar și la alegerea unui anumit medicament în cazul în care medicul nu recomandă un tip anume. Seturile de date utilizate aparțin Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și au fost preluate de pe data.gov.ro. Aplicația este disponibilă aici.

Victor Nițu, Gorgiana Bere, Ferencz Veres și Adrian Pistea au lucrat la standardizarea și indexarea datelor despre achiziții publice la nivel național, astfel încât platforma care afișează contractele încheiate pe bani publici să fie mai ușor de folosit, iar modul în care sunt stocate informațiile să fie mai accesibil.

Andrei Bârsan și Andrei Alexandrescu au creat o infrastructură web care permite vizualizarea rezultatelor de la Bacalaureat de către fiecare elev, poziționarea acestuia la nivel național, procentele de promovabilitate la nivel județean, dar și impactul contestațiilor asupra procentelor de promovabilitate. Aceste ultime două proiecte sunt încă în curs de dezvoltare.

Open Data Hackathon face parte dintr-o serie de maratoane de programare care încurajează utilizarea datelor deschise publicate de autoritățile publice, locale sau naționale, de către specialiștii IT și transpunerea lor în aplicații utile pentru cetățeni.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger