Şase chinezi au fost arestaţi pentru spionaj agricol

0

În decembrie anul trecut, Mo Hailong și alți cinci cetățeni chinezi au fost arestați și acuzați că au furat secrete comerciale în ceea ce autoritățile și experți în agricultură au numit un complot neobișnuit de reducere a costurilor și timpului necesare cercetării în statul asiatic, scrie New York Times.

De-a lungul vremii, China a fost implicată în cazuri de spionaj economic privind tehnologia din domeniul aviației, iar imitațiile ei ieftine din industria modei sunt foarte bine cunoscute, însă cazul lui Mo și un altul din Kansas, de anul trecut, arată că agricultura devine o țintă mai importantă. Analiștii din industrie se tem că fenomenul ar putea afecta competiția.

Acum trei ani, administratorul unei ferme de cercetare din Iowa, SUA, a companiei agricole DuPont l-a găsit pe Mo Hailong în genunchi, scormonind pământul instituției după semințe. Când l-a confruntat, chinezul, care era însoțit de colegul lui Wang Lei, i-a spus că lucra pentru Universitatea din Iowa și că era în drum spre o conferință din apropiere. Când administratorul a făcut o pauză pentru a răspunde la telefonul mobil, cei doicomplici au fugit cu mașina. A urmat un an în care Mo Hailong și asociații lui au fost supravegheați de F.B.I.; în afară de unul singur, toți lucrau pentru compania chineză producătoare de nutreț și semințe agricole Beijing Dabeinong Technology Group sau pentru subsidiara ei Kings Nower Seed. La finalul investigației, șase cetățeni chinezi au fost arestați și acuzați că au furat secrete comerciale. Mo Hailong a pledat nevinovat și acum se află în custodie.

Mo și asociații lui au vizitat mai multe câmpuri agricole din Iowa și Illinois folosite pentru testare de coloșii Pioneer, Monsanto și LG Seeds, potrivit autorităților, și-au cumpărat la rândul lor o parcelă de testare în Illinois și au depozitat semințele furate în cutii de popcorn pentru microunde sau șervețele din restaurante Subway. Semințele pe care le vânau proveneau de la plante de porumb autopolenizatoare, care sunt încrucișate cu altele pentru obținerea de hibrizi care fac față mai bine secetei și dăunătorilor și care sunt vânduți fermierilor. O singură brazdă cu astfel de semințe are în spate între cinci și opt ani de cercetare, iar dezvoltarea ei costă între 30 și 40 de milioane de dolari. Dacă sunt furate, semințele pot economisi ani de zile de cercetare costisitoare. Un oficial F.B.I. spune că acest trend a început să se dezvolte în ultimii doi ani la nivel internațional. Aflați mai multe pe New York Times, care prezintă și un caz similar cu al lui Mo, din Kansas.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger