Sarea nu sporeşte riscul de boli de inimă

0

Oamenii care mănâncă multă sare nu sunt mai expuşi riscului de a avea presiune arterială crescută şi au mai puţine şanse să moară de boli de inimă, comparativ cu cei care consumă puţină sare, arată un nou studiu citat de Reuters.

Rezultatele sunt în contradicţie cu recomandările actuale de a consuma cât mai puţină sare, spune autorul studiului dr. Jan Staessen, de la Universitatea din Leuven, Belgia.

Recomandările actuale privind consumul de sare se bazează pe studii pe termen scurt în care au fost implicaţi voluntari care au o urmată o dietă bogată în sare, respectiv săracă în sare.

Autorităţile americane, de exemplu, recomandă un consum de până în 2.300mg de sare zilnic şi 1.500mg pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă.

Cercetătorii au folosit date din două studii pe un total de 3.700 europeni al căror consum de sare a fost măsurat prin mostre de urină la începutul studiilor. Staessen şi colegii săi au împărţit participanţii în trei grupe: cei cu consum ridicat, cu consum scăzut şi consum mediu.

Niciunul dintre participanţi nu suferea de boli de inimă şi două treimi dintre aceştia aveau presiune arterială normală. Ei au fost urmăriţi timp de opt ani. Şansele de a suferi de o boală de inimă sau a vaselor de sânge nu diferea între cele trei grupe. Dar, participanţii cu un consum scăzut de sare au avut cea mai mare rată de decese cauzate de boli de inimă (4%), pe când cei cu un consum ridicat de sare au avut cea mai mică rată – 1%.

Dintre toate cele trei grupe, unul din patru participanţi care au început studiul cu presiune arterială normală a fost diagnosticat cu presiune arterială crescută.

Reducerea consumului de sare este, în continuare, o idee bună pentru cei care au deja probleme cu presiunea arterială sau au avut probleme cu inima în trecut, dar studiul nu aduce dovezi care să arate că sarea poate influenţa aceste afecţiuni.

Foto: Flickr / TheGiantVermin

Cititi si:

Alimentatia, principala cauza a deficitului de atentie in randul copiilor

Vreti sa va ascutiti mintea? Slabiti cateva kilograme

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger