Sărbătorim Ziua Roșiei Montane cu ”Tot ceea ce strălucește”

8

Tot ceea ce străluceşte este unul dintre cele trei filme documentare ce vor fi proiectate de Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat împlinirii a 1881 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane. Acesta va avea loc pe 6 februarie la Clubul Tăranului Român.  Documentarul examinează modul în care capitalismul şi democraţia sunt introduse în Kyrghyzstan, stat fost sovietic şi aflat încă într-o democraţie recentă. Filmul spune povestea locuitorilor unui mic orăşel din Kyrghyzstan unde efectele neaşteptate ale intervenţiei unei companii canadiene miniere le complică acestora şi le bulversează întelegerea asupra noii vieţi după căderea comunismului.

Tot ceea ce stăluceşte ne aduce în prim plan protagonişti ale căror vieţi sunt legate de mina de aur operată de compania canadiană Kumtor în satul kirghiz Barskon: muncitorul Nurbek, şeful local şi mediatorul cu compania canadiană, Kerim şi doctorul/activistul social Baktigul. Fiecare dintre ei reprezintă o parte a tranziţiei imperfecte de la comunism la capitalism în secolul 21.

Vedem dispute meschine între localnici şi aflăm despre evenimentele din 1998, când două tone de cianură de la mina Kumtor s-au scurs în râu, otrăvind sute de săteni.

Regizorul Tomáš Kudrna ne îndeamnă să reflectăm la conflictului dintre om şi natură, dintre companiile care poluează şi mediul înconjurător, dintre profit şi asigurările sociale pentru locuitori. Ce este mai important?

 

 

Documentarul deschide Ziua Roşiei Montane, care va avea loc pe 6 februarie la Clubul Tăranului Român. Evenimentul reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.

La a doua ediţie a evenimentului, propunem o selecţie de filme documentare atât despre Roşia Montană,cât şi despre situaţiile altor comunităţi din lumea întreagă în care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe această temă, o expoziţie de fotografie reflectând istoria afişelor campaniei Salvaţi Roşia Montană, programul urmând a se încheia două concerte: Ada Milea şi Iordache & Sorin Romanescu.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa.

“Ziua Roşiei Montane” se va desfăşura în data de 6 februarie, începând cu ora 16.00, la Clubul Tăranului Român, str. Monetăriei, nr. 3, Bucureşti. Intrarea este liberă.

Informaţii despre program şi despre Roşia Montana: www.ziuarosieimontane.ro

 

 

 

 


8 comentarii

  1. Parca suntem in perioada de glorie a propagandei cu filmele mentite sa-ti inoculeze anumite viziuni pe care “trbuia” sa la ai.. Oamenii pot gandi si singuri

  2. Nu vad corespondenta dintre documentarul “Tot ceea ce straluceste” si RM. Am inteles, este vorba de o companie canadiana, dar RMGC este o firma romaneasca, inregistrata in Ro, care are actionariat canadian. Este, totusi, o diferenta. Si nu cred ca in documentar este vorba de un parteneriat public-privat.Si nu cred ca viata, deja bulversata de saracie si poluare, a rosienilor va fi si mai bulversata dupa inceperea proiectului, pentru simplul fapt ca aceste doua probleme ar fi eliminate.Asta e parerea mea.

  3. @1Roman: tocmai, ca am mintea deschisa, d-aia vreau proiectul asta. Vreau minerit de ultima generatie, nu ma sperii doar cand aud cuvantul “cianura”. Asta e cea mai noua tehnologie si cea mai performanta care poate fi utilizata in minerit, o gramada de tari o folosesc, noi de ce nu? ca vrem sa fim conservatori, ca vrem sa ramanem mereu la coada Europei?

  4. @Elena: ai dreptate. ar fi cazul sa indraznim, mai ales ca aceasta tehnologie nu a aparut de azi pe maine, e folosita de ani buni, cu succces si fara probleme, de tari mult mai civilizate ca noi. Ar trebui sa ne modernizam si in minerit.

  5. Pingback: | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger