Sărăcia în copilărie afectează echilibrul psihic

0

Nu mai era nevoie de un argument pentru politici care să micșoreze inegalitatea socială, totuși iată-l: copiii din familii sărace au șansa, să-i zicem așa, să ajungă adulți cu probleme de sănătate fizică și psihică.

 

 

 

E ceva deja știut dar recent un studiu a confirmat: expunerea la stres în copilărie, cînd creierul încă se dezvoltă, afectează tocmai capacitatea de a suporta stresul.

Studiul s-a făcut pe subiecți de 24 de ani, la 15 ani după ce situația lor din copilărie a fost înregistrată. Participanții au fost rugați să se uite la niște imagini și să încerce să-și controleze emoțiile negative. Această capacitate e esențială, ne ajută să înfruntăm situațiile vieții. Cercetările pe creierele subiecților au relevat cum cei care fuseseră săraci la vîrsta de 9 ani aveau cele mai proaste rezultate.

Nu contează dacă unii dintre ei s-au ridicat mai încolo din sărăcie; faptul că veneau dintr-un mediu de săraci determina fundamental funcționarea creierului (ceea ce sugerează că un sistem social care te crește în sărăcie și-ți dă doar șansa de a te îmbogăți te lasă la fel de neajutorat pe toată viața).

Controlul slab al emoțiilor nu vine, conform acestui studiu, numai din sărăcie în termeni de venit; unii dintre subiecți avuseseră o copilărie cu multe lipsuri dar fuseseră protejați de stres – aceștia au performat mai bine la test. Cei care au fost expuși atît la sărăcie cît și la diverși stresori, ca zgomotul, violența și scandalurile în familie, un cămin prost întreținut, fără condiții, au făcut cel mai slab punctaj la test.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger