Săptămâna națională a voluntariatului începe astăzi

0

O ofertă de 425 de oportunități de voluntariat își așteaptă voluntarii și vizitatorii în 37 de județe din țară și din capitală, în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2013 (13-19 mai). Activitățile de, pentru și despre voluntariat vor avea loc în spații publice sau la sediile ONG-urilor și instituțiilor organizatoare și sunt deschise publicului larg.

SNV este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care aceștia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității pentru acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. Anul acesta, SNV se află la cea de-a doisprezecea ediție și se desfășoară sub sloganul “Voluntariatul ne aduce împreună!”

Peste 170 de ONG-uri, instituții și grupuri informale de inițiativă organizează concomitent acțiuni de voluntariat și evenimente de promovare și celebrare a implicării în comunitate prin voluntariat. Printre acestea se numără, anul acesta, și 87 de școli și grădinițe care organizează acțiuni de voluntariat cu copiii, sub îndrumarea profesorilor coordonatori.

Județele cu cele mai multe oferte de voluntariat în SNV 2013 sunt Constanța, Maramureș și Prahova. Numărul estimativ de voluntari care vor fi implicați în următoarea săptămână este de peste 15.000; activitățile la care vor participa aceștia vor veni în sprijinul a peste 100.000 de oameni din comunitate.

Activitățile SNV sunt inițiate și derulate de către partenerii locali ai evenimentului, care doresc astfel să contribuie la rezolvarea problemelor comunităților lor, să promoveze mișcarea de voluntariat, să atragă atenția presei, autorităților locale și a concetățenilor lor asupra voluntarilor și programelor de voluntariat pe care le derulează și asupra importanței implicării în viața comunității prin voluntariat. Fie că este vorba despre târguri de oportunități de voluntariat sau despre campanii de informare, campanii și acțiuni sociale, activități de voluntariat public, dezbateri pe tema voluntariatului, activități de igienizare sau reamenajare, colecte de cărți șamd., SNV reunește an de an un număr din ce în ce mai mare de participanți: voluntari, susținători, ONG-uri, școli și grădinițe, biblioteci, primării, cluburi școlare și cluburi sportive sau grupuri informale. Ca în fiecare an, Pro Vobis, cu spijinul C.S. Mott Foundation, susține partenerii locali SNV cu materiale promoționale, primii 100 de parteneri înscriși primind tricouri cu însemnele SNV, pentru a fi folosite de voluntari în cadrul evenimentelor.

Noutatea ediției din acest an este faptul că data de 17 mai, vineri, este dedicată Zilei Voluntariatului Corporatist și este afiliată evenimentului internațional Give & Gain Day 2013, inițiat de BITC UK, care își propune să implice companii într-o zi de acțiune comunitară, împreună cu diverși parteneri sociali. Un număr de 12 activități care vor implica companii și angajații acestora vor avea loc în data de 17 mai 2013, în diverse locații din România.

Foto: echipa Porche Romania pe șantierul Habitat for Humanity


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger