Saptamana mondiala a orientarii pe schiuri

2

tusn

Dupa valul de ger care a cuprins intreaga tara saptamanile trecute, temperaturile s-au mai domolit, iar acum ninge molcom. Semn bun. Pentru Saptamana mondiala a orientarii pe schiuri, inseamna conditii perfecte de derulare a competitiei.

De Tusnad (P)

400 de sportivi din 25 de tari vor lua parte la Ski Orienteering Winter World Week, intre 8-14 februarie 2010, la Miercurea Ciuc. In aceasta perioada, vor avea loc 3 competitii individuale: Campionatul European de Seniori (care este si etapa de Cupa Mondiala), Campionatul Mondial de Tineret si Campionatul European de Juniori.

Orientarea pe schiuri este similara cu orientarea practicata pe timpul verii. Cea de iarna se diferentiaza insa prin modul de deplasare, care se realizeaza cu ajutorul schiurilor fond. Traseul de concurs este trasat anterior, in padure, prin urme batatorite si marcate corespunzator pe o harta. Sportivul trebuie sa viziteze un numar de puncte de control marcate dinainte, in cel mai scurt timp posibil, avand la indemana o harta si o busola.

Orientarea pe schiuri este un sport de rezistenta si solicita o foarte buna pregatire fizica si psihica. Un sportiv de elita trebuie sa fie bun schior, dar in acelasi timp trebuie sa stie bine cum se citeste o harta. In timpul competitiei, sportivul trebuie sa ia decizii rapide in privinta drumului pe care il urmeaza intre doua puncte de control. Alegerea se face pe baza calitatii urmelor trasate, a distantelor, toate informatiile fiind citite de pe harta pe care o primeste la inceputul competitiei. Orientarea pe schiuri se aseamana cu maratonul sau cursele de schi fond. Pentru a avea succes in aceasta disciplina, un sportiv trebuie sa cunoasca toate tehnicile de schiat, sa fie bun atat la slalom cat si la coborare. Este un sport care se afla in armonie perfecta cu natura, readucand omul in sanul naturii. La nivel mondial, primele concursuri de orientare pe schiuri au avut loc in 1890.

Competitia de la Miercurea Ciuc are loc in saptamana premergatoare Jocurilor Olimpice de Iarna din Canada. Orientarea pe schiuri este sport olimpic, dar nu este cuprins inca in programul oficial. Ca semn al apartenentei la miscarea olimpica, in cursul festivitatii de deschidere din 9 februarie, delegatiile tarilor participante vor incepe defilarea din dreptul Monumentului Olimpic, ridicat in cinstea participantilor din judetul Harghita la Jocurile Olimpice.

Competitiile se vor derula astfel:
• miercuri, 10 februarie, cursa de distanta medie
• joi, 11 februarie, cursa de distanta lunga
• sambata, 13 februarie, sprint
• duminica, 14 februarie, stafeta.

Miscare, viata traita activ in natura, incurajarea sporturilor mai putin cunoscute in Romania, toate se leaga de valorile Tusnad. De aceea, compania s-a implicat concret in organizarea evenimentului. Timp de o saptamana, lumea va sta cu ochii atintiti si spre Miercurea Ciuc. Competitia de Seniori va fi transmisa integral pe canalul Sportklub si va putea fi vizionata si on-line. Mai multe informatii despre competitie gasiti aici.

Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger