Săptămâna mobilității: Doar 7% dintre europeni merg cu bicicleta zilnic

0

Peste 1.900 de orașe din Europa sărbătoresc în perioada 16-22 septembrie cea de a zecea ediție a Săptămânii europene a mobilității, care îi invită pe cetățeni la o gamă largă de activități legate de mobilitatea durabilă. Tema din acest an – mobilitatea alternativă – vizează promovarea unor mijloace de transport eficiente din punctul de vedere al resurselor ca alternativă la autoturismele personale, care continuă să domine transportul urban.

Spania și Austria conduc Săptămâna mobilității, cu 627 și, respective, 446 de orașe participante. În Bruxelles se închide traficul în această duminică pentru a face loc bicicletelor și pietonilor. Bruxelles-ul are un obiectiv de 20% mers pe bicicletă din traficul total până în 2020, dar procentul în prezent este de 4-5%. Media europeană este de 7%, acesta reprezentând cetățenii care pedalează zilnic, arată un raport al Comisiei Europene citat de Reuters.

„Sunt zece ani de când Săptămâna europeană a mobilității sprijină orașele în asigurarea unui mediu mai bun pentru cetățeni. Evenimentul a avut un succes uriaș, devenind în prezent un fenomen global. Săptămâna mobilității le permite tuturor să reflecteze la noi modalități, mai bune, de a călători și să contribuie la transformarea orașelor lor în zone de locuit mai plăcute”, spune Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Utilizarea excesivă a autoturismelor duce la deteriorarea calității vieții în orașele noastre. Simptomele acestei probleme sunt: zgomotul, poluarea aerului, congestionarea traficului și reducerea spațiului public. Având în vedere precaritatea unor resurse ca energia, terenurile, apa și materiile prime, se conștientizează din ce în ce mai mult nevoia de a găsi forme alternative de transport mai puțin poluante, cu un consum redus de resurse, prin care să se poată reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Obiectivul Săptămânii europene a mobilității 2011 este de a încuraja cetățenii europeni care locuiesc în zone urbane să recurgă, ca o alternativă, la modalități de transport cu emisii reduse de carbon, cum sunt mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau mijloacele de transport în comun, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ediția 2011 marchează cea de-a zecea aniversare a Săptămânii europene a mobilității. În ultimul deceniu, Săptămâna mobilității a sprijinit orașele în crearea unui mediu mai plăcut și mai sănătos pentru cetățeni, încurajându-le să diminueze congestionarea traficului și promovând modalități de transport durabile, cu propulsie umană.

De la lansarea Săptămânii mobilității, în 2002, numărul de orașe participante a crescut încontinuu. În 2010, în cadrul temei „Călătoriți mai inteligent, trăiți mai bine”, un număr record de 2.221 de autorități locale au semnat carta Săptămânii europene a mobilității și și-au înregistrat activitățile pe site-ul campaniei www.mobilityweek.eu. Anul 2010 reprezintă cel de al cincilea an consecutiv în care se înregistrează o participare-record.

Orașele participante care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate sunt încurajate să își depună candidatura pentru premiul Săptămânii europene a mobilității2011. Premiul se acordă orașelor despre care se consideră că au organizat cele mai inovatoare campanii din punctul de vedere al calității activităților legate de tema anuală și al gamei de măsuri permanente puse în aplicare. În 2010, orașul Almada (Portugalia) a câștigat premiul Săptămânii europene a mobilității, împreună cu Murcia (Spania) și Riga (Letonia) pe locurile al doilea și al treilea.

Foto: Flickr / europeanmobilityweek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger