Șansă la viață pentru calul din Mehedinți rănit cu toporul

2

Medicii și colaboratorii VIER PFOTEN au reușit să finalizeze, cu succes, operația de reconstrucție a ligamentelor și tendoanelor calului din Mehedinți căruia îi fuseseră rănite picioarele cu toporul. Animalul, aflat în proprietatea unei familii din satul Barda, jud. Mehedinți, a fost atacat duminică dimineață de un vecin, pe motiv că ar fi intrat în grădina lui. Animalul a fost adus de VIER PFOTEN la Corbeanca, unde, azi-dimineață, a fost operat  la piciorul la i se secționaseră tendoanele și ligamentele.

 

 

De-a lungul operației, care a durat circa 2 ore, a fost nevoie de eforturile a 4 medici veterinari pentru întinderea tendoanelor și fixarea lor într-o potcoavă ortopedică specială, peste care a fost turnat un bandaj gipsat. Medicul Ovidiu Roșu, de la VIER PFOTEN, a fost ajutat de trei colaboratori ai Fundației: dr. Vadim Virgolici, dr. Luana Udrescu și dr. Florin Mlagiu.

„A fost o operație dificilă, din cauza localizării tăieturilor la tendoane, însă nu au existat complicații În funcție de evoluția procesului de vindecare, sperăm ca tendoanele să se refacă în următoarele 2 luni. După această perioadă, însă, calul nu va mai putea fi folosit în activități care presupun eforturi mari, precum înhămarea la căruță. Va putea susține greutăți, însă nu foarte mari”, a declarat medicul Ovidiu Roșu.

Calul va rămâne cel puțin 2 luni, pe perioada recuperării, în grija VIER PFOTEN, care va susține financiar cazarea, hrana și tratamentul medical al animalului. În afara costurilor legate de operație, numai bandajele și medicamentele costă peste 100 euro/zi.

Calul a fost adus la Corbeanca miercuri dimineață, după ce medicii VIER PFOTEN i-au acordat primul ajutor. Operația și anestezierea îndelungată au fost posibile deoarece calul se află într-o stare bună de sănătate.

„Sperăm ca autoritățile să se trezească și să-și facă datoria, astfel încât cei care se fac vinovați de asemenea lucruri să plătească pentru faptele lor. E cea mai bună modalitate de a descuraja comiterea unor astfel de fapte pe viitor”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordornator de proiecte la VIER PFOTEN.

Cei care doresc să se implice în mod direct în sprijinirea eforturilor de salvare a calului o pot face printr-o donație către VIER PFOTEN România.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger