Oamenii de știință au pus la cale, pentru prima dată, un sistem de clasificare a sănătății oceanelor, în încercarea de a afla cât de bine se “descurcă” acestea cu presiunea pescuitului în exces, poluarea și alți factori care afectează starea apelor.
Marea Neagră stă prost la toate capitolele și are calificativul “rău”, unicul din Europa.
Scorul total al apelor de pe glob este de 60 dintr-un total posibil de 100, ceea ce arată că există mult loc de mai bine, spun cercetătorii.
Unele ape cu cele mai mici scoruri, precum apele costale din largul statului african Sierra Leone, care a avut 36 de puncte, a eșuat la toate cele 10 criterii pe care cercetătorii le-au folosit.
Aceștia au mai descoperit că unele ape costale din țări dezvoltate, cu o densitate mare de locuitori, ca în Germania, au un scor aproape de fel de bun ca apele unde aproape nu există influență din partea oamenilor, precum în Insula Jarvis din Oceanul Pacific.
Țările dezvoltate au, în general, un scor mai bun decât țările în curs de dezvoltare pentru că au sisteme de protecție marină, precum flote de combatere a pescuitului ilegal.
Cercetarea, realizată de 30 de cercetători și publicată în Nature, arată că doar 5% dintre țări au obținut un scor mai mare de 70, iar o treime au avut un scor mai mic de 50. Marea Britanie a avut un scor de 61, America – 63, iar Germania – 73.
Sursa: The Independent
2 comentarii
Pingback: Sanatatea apelor de pe glob: Marea Neagra se simte rau | Surprising Romania
Pingback: Studiu: Istoria de mii de ani a Dunării arată cum s-a modificat ecosistemul Mării Negre | TOTB.ro - Think Outside the Box