Sâmbătă, se scrie la București cel mai rapid roman din lume

10

Sâmbătă, 15 decembrie, se întâmplă la București un eveniment literar în premieră mondială: 50 de scriitori români vor scrie împreună cel mai rapid roman din lume. Editura Art, care va publica romanul rezultat, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness World Records, pentru a fi validat şi omologat ca record, urmând a avea un răspuns prioritar în următoarele zile.

 

Proiectul romanului-maraton este realizat de Asociaţia Culturală Aedificatio şi partenerii săi, Editura Art, Links Associates şi Universitatea din Bucureşti. Astfel, sâmbătă dimineaţa, la ora 9.00, 50 de scriitori români se vor întâlni în laboratoarele Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universității din Bucureşti, pentru a concepe şi elabora împreună cel mai rapid roman care a fost scris vreodată în literatura universală. După instructaj, la ora 10.00, se va da startul platformei colective de editare de text, organizatorii estimând că întregul proces editorial, de la alegerea subiectului până la realizarea efectivă a cărții, nu va dura mai mult de patru ore.

“Este un eveniment unic. Romanul scris în câteva ore, la 100 de mâini, va fi un dublu record: de viteză şi de cooperare creativă. Dorim totodată să atragem atenţia asupra acestei bresle, a scriitorilor, a cărei condiţie este incomparabil mai grea decât a colegilor din Occident. Astăzi, la Universitate, se scrie istorie”, a declarat Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio, iniţiatorul acestui demers inedit.

În tentativa de a omologa un record inedit în Guinness Book, observatorii independenţi vor fi bucuroşi să nu mai numere metri de cârnaţi, ci minute de inteligenţă colectivă. Spiritul de echipă, gândirea rapidă şi cuvântul ales vor fi atuurile scriitorilor români. Orice reflectare a acestui eveniment în media este o pledoarie pentru educaţie, pentru valorile ei perene, comuniunea şi comunicarea.

“Nu puţine sunt cazurile în care scriitorii – intelectualii, în genere – tind să se subestimeze colectiv şi să se supraestimeze individual. Ce se va întâmpla sâmbătă în laboratoarele Universităţii este un experiment care îşi propune să contrazică această tendinţă şi să arate că originalitatea şi creativitatea pot surveni şi în urma unui efort colectiv, bazat pe solidaritate de grup, un numai ca rezultat al unui eu singular şi ireductibil. De altfel, Editura Art a sprijinit întotdeauna astfel de demersuri, dovada cea mai clară fiind premiata colecţie de antologii intitulată Prima dată“, a declarat Laura Albulescu, director editorial al Editurii Art.

“Ne-am alăturat cu entuziasm acestui experiment colectiv pentru că, în cei cinci ani de activitate, firma de Comunicare strategică pe care o conduc, Links Associates, şi-a propus să pună în valoare exact ceea ce i-a adus împreună pe scriitori în această zi specială: creativitatea, gândirea liberă, reacţia rapidă, lucrul în echipă şi, nu în ultimul rând, curajul profesional. Am ales să fim alături de aceşti scriitori pentru că este nevoie să investim în talentul şi imaginaţia României. Şi pentru că în aceste zile Links Associates împlineşte cinci ani, cadoul nostru pentru parteneri şi pentru noi va fi această carte concepută în timp record de minţile şi condeiele a 50 de scriitori”, a declarat Corina Vinţan, Manager General al Links Associates, companie care sustine acest proiect.

“Universitatea este gazda unui eveniment deosebit, care ne bucură şi ne onorează. Universitatea este prin definiţie locul unde inovaţia, talentul şi tinereţea se întâlnesc pentru a deschide noi orizonturi. Evenimentul literar de astăzi, care poate că dă tonul noului mileniu, se înscrie pe deplin în această definiţie”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

La capătul acestei zile de foc, Editura Art va scoate din tipografie cel mai rapid roman din lume, urmând ca marţi, 18 decembrie, volumul să se găsească deja în librării pentru un public larg, iar pe 19 decembrie să fie lansat în prezenţa tuturor autorilor. De fapt, nimeni nu şi-ar dori cu adevărat să lipsească de la acest eveniment.

Foto: Illustrationsource.com


10 comentarii

 1. Pentru prima data in viata cand sunt mandru de ceva din tara asta, nu-mi doresc sa lipsesc de la lansare dar unii mai se duc si la serviciu.

 2. Super. Eu zic ca avem minti destul de capabile in Romania. Sper ca evenimentul acesta sa ne ridice in ochii celor de afara.

  @Alina Mi-e mila de tine. Daca esti mandra sa fii romanca, pune mana si scrie in romana. Mi-e de-a dreptul scarba de fatarnicii de genul tau.

 3. Pingback: “Moş Crăciun & Co” – Cel mai rapid roman din lume a fost scris în trei ore | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Ideea baietilor nu e rea, sa faca un ban cinstit de pe urma sponsorilor care au pus botu si (sa speram) a celor de la Guinness Book plus ceva publicitate moca.
  Ciocu mic si joc de glezna Dorele, mai usor cu mila ca nu da bine la imaginea ta de ‘ntelectual, daca ma-ntelegi.

 5. Links Associates este firma de PR a Rosia Montana Gold Corporation. Corina Vintan este o promotoare asidua a proiectului RMGC.
  Din CV-ul ei: “Over the years, Corina advised many Companies and Clients with projects of national interest in many sectors of the Romanian Economy which range from mining, oil and gas, tobacco, real estate, pharmaceutical industry, mass media as well as public diplomacy and charitable organizations.
  In 2008 Corina worked with the German Marshall Fund (GMF) to organize the Bucharest Conference – the launching event of the NATO Summit – providing the liaison with the Romanian Foreign Affairs Ministry, the US Embassy and the Romanian media.
  She also worked for some of the most important Commercial clients with huge investments in Romania such as RWE, British American Tobacco, ING Bank, LG, DHL, Toyota, MobilRom and Carrefour amongst others.”
  Pacat de eveniment, este foarte interesant.

 6. Pingback: Aurolaci, Euro-service și Fuego. Citiâteva fragmente din cel mai rapid roman din lume | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: Literatură în viteză: Ce înseamnă să trimiți o carte în Cartea Recordurilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger