Sâmbătă, marș de protest al bicicliștilor. Primăria n-ar vrea ca oamenii să iasă în stradă

0

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și Comunitatea Bicicliștilor din București vor organiza sâmbătă, 10 mai 2014,  marşul bicicliștilor Vrem un oraș pentru oameni!, un protest care respectă toate cerinţele legale. Primăria Generală a emis miercuri un document prin care se doreşte încălcarea dreptului de exercitare a libertății de exprimare a “opiniilor politice, sociale sau de altă natură”, drept garantat prin Legea 60/ 1991.

 

 

de OPTAR și Comunitatea Bicicliștilor din București

 

Organizatorii au depus notificarea cu privire la desfășurarea marșului încă din luna ianuarie (16.01.2014), fiind înregistrată de Primăria Municipiului București cu numărul 121405. Acest document a fost înregistrat apoi la Cabinetul Secretarului General sub nr. 118/6/17.01.2014 (documentele pot fi accesate mai jos). Termenul legal în care Primăria trebuia să anunţe eventualele motive legale pentru care protestul nu poate avea loc trebuiau transmise organizatorilor în maxim 48 de ore.

 

[gview file=”https://www.totb.ro/wp-content/uploads/2014/05/Documente-Mars-de-protest-10-mai-2014.pdf”]

 

Miercuri, 7 mai, s-a comunicat că notificarea protestului a fost reînregistrată cu numărul 118/6/29.04.2014. Menționăm că reînregistrarea unui document este, conform Codului Penal, un fals. În documentul primit se precizează “cererea nu poate fi soluţionată favorabil“.

În luna aprilie, organizatorii au fost chemați la Comisia de Ordine Publică din cadrul Primăriei, la trei luni după ce marşul îndeplinea deja formele legale de organizare. Neoficial, ni s-a comunicat faptul că Primarul Sorin Oprescu nu este de acord cu marșul. Acest dezacord nu este stipulat în Legea 60/ 1991.

Considerăm atitudinea primăriei abuzivă și lipsită de responsabilitate, în condițiile în care un marș de amploarea aceluia anunțat pentru sâmbătă necesită sprijinul autorităților pentru asigurarea ordinii publice. Încă o dată, Primăria Municipiului București manifestă dispreț pentru nevoile și drepturile cetățenilor, limitându-le dreptul fundamental și încercând o acțiune de intimidare cu doar două zile înainte de protest. În condițiile în care administraţia nu a comunicat în termenul legal eventuale motive pentru care marșul nu poate avea loc, marșul va avea loc, organizatorii îndeplinind toate prevederile legale stipulate de  Legea nr. 60/1991.

Anunțăm public că organizatorii vor depune plângere pentru abuz în cazul în care cetăţenii vor fi obstrucționaţi de către autorități în desfășurarea acțiunii care, conform Legii Privind Organizarea și Desfășurarea Adunărilor Publice, este legală.

Menționăm următoarele:

  1. Conform Legii 60/1991, Art. 11: „Decizia prin care se interzice desfăşurarea adunării publice se comunica în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declaraţiei scrise.” Transmiterea refuzului cu aproximativ patru luni întârziere este abuzivă și nu se încadrează în textul legii.
  2. Conform Legii 60/1991, conform Art. 5: „De asemenea, este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi lor sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora”. Primăria nu a pus la dispoziție documente care să ateste că notificarea cu privire la posibile alte evenimente publice desfășurate pe același traseu, la aceeași oră și pe carosabil, așa cum a fost anunțat pentru marș. Mai mult, nu avem dovada faptului că notificările pentru aceste presupuse evenimente au fost depuse anterior datei de 16.01.2014.
  3. Conform Codului Penal, Art. 320, alin. 2: „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”, astfel că reînregistrarea notificării noastre la 3 luni distanță intră sub incidența legii penale.

Reamintim că sâmbătă, 10 mai, are loc marșul “Vrem un oraș pentru oameni!” Adunarea participanţilor are loc începând cu ora 14.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Traseul marșului:

Bulevardul Mareșal Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff – Piața Victoriei – Șoseaua Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Șoseaua Grozăvești – Întoarcere la Intrarea Grozăvești – Șoseaua Grozăvești – Pasajul Basarab – Șoseaua Nicolae Titulescu – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Bulevardul Schitu Măgureanu – Pod Izvor – Splaiul Independenței – Bulevardul Libertății – Bulevardul Națiunile Unite – Strada Izvor – Calea 13 Sepembrie – Bulevardul Libertății – Bulevardul Unirii – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului

http://www.bikemap.net/en/route/2170416-vrem-un-oras-pentru-oameni-10-mai-2014/?newly_saved=true#/z13/44.43396,26.08102/terrain

Foto: Imagine de marșul bicicliștilor din 21 septembrie 2013. Credit: Cristian Vasile

 

Puteți accesa și:

Peste 8.000 de bicicliști și-au cerut dreptul la un oraș al oamenilor

130 de voluntari lucrează pentru 100 de kilometri verzi

Drumuri Verzi în București – proiectul bucureștenilor

Mesaj către autorități: Elevii își doresc să poată merge cu bicicleta pe carosabil în București


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger