Salvatorul de crocodili

0

În Bujumbura, capitala statului Burundi, locuieşte un bărbat, pe nume Albert Ngendera, care şi-a transformat casa într-un refugiu pentru crocodili. Însă luna aceasta 45 de pui de crocodil sunt aşteptaţi să se nască în sanctuarul său, iar spaţiul oferit de Albert va fi prea mic pentru o familie atât de mare, scrie The Guardian.

 

 

Oamenii din Burundi se mândresc cu faptul că au cei mai mari crocodili de apă dulce de pe planetă, dar se feresc să recunoască faptul că îi mai mănâncă, din când în când şi se declară trişti de faptul că aceşti crocodili au cam dispărut de pe malurile lacului Tanganyika şi dispar, încet – încet, şi de pe râul Ruzizi, din cauza braconajului excesiv. Burundi este una dintre cele mai sărace ţări ale Africii, aşa că nu este de mirare că oamenii de aici s-au învăţat să vâneze şi să mănânce crocodili, când altceva nu aveau la îndemână. Deşi războiul civil care a durat 12 ani din acest stat s-a încheiat în anul 2005, sărăcia a rămas. Albert Ngendera era, şi el, un localnic ce se hrănea cu crocodili, ca toată lumea. Dar a hotărât brusc să salveze 12 crocodili de la a deveni cină şi i-a adus în casa lui din Bujumbura.

“Am avut câini, înainte, vreo zece, dar nu îmi aduceau niciun beneficiu în afară de protecţie. Crocodilii sunt frumoşi de privit”, spune bărbatul. Vecinii i-au otrăvit cu mâncare patru crocodili, dar asta nu l-a descurajat pe bărbat. Acum, aşteaptă nu mai puţin de 45 de pui de crocodil să se nască, în această lună. Nu prea are loc unde să îi ţină pe toţi (celorlalţi le-a făcut mici bălţi, iazuri, unde să lenevească în apă toată ziua). Dar speră că va primi, într-o bună zi, pământul pe care i l-a promis guvernul, ca să îşi poată face un adevărat parc al vieţii sălbatice pe el, cu tot cu un restaurant din al cărui meniu să lipsească, însă, crocodilii. “Oamenii pot trăi bine-mersi cu pâine şi peşte, ca Iisus”, spune Albert (foto jos), care îşi poate compara casa cu o adevărată arcă a lui Noe: pe lângă crocodili, el mai salvează şi cobre, cimpanzei, ţestoase şi maimuţe (în special din calea vânătorilor).

 

 

Citiţi mai multe detalii pe The Guardian.

 

Sursa şi foto: The Guardian

 

Puteţi citi şi:

Voluntar în ţara crocodililor sacri

3.600 de crocodili, salvaţi de poliţie înainte de a ajunge preparate exotice

Povestea lui Tippi Degre, un Mowgli în carne şi oase


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger