Salvați Roșia Montană: Scrisoare deschisă către Prim-ministrul şi ministru interimar al Mediului şi Pădurilor Mihai Răzvan Ungureanu

1

”Domnule Mihai Răzvan Ungureanu, Am aflat că joi, 5 aprilie 2012, domnul László Borbély şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Mediului şi Pădurilor şi că, întrucât nu există o propunere de înlocuire a dumnealui, această funcţie a fost preluată interimar de către dumneavoastră,” își începe Asociația Alburnus Maior scrisoarea deschisă, pe care vă invităm s-o citiți mai jos.

 

Pin intermediul acestei scrisori vă aducem la cunoştinţă informaţii de maximă importanţă în evaluarea proiectului minier propus la Roşia Montană:

În data de 5 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr. 5159/107/2010) a făcut public verdictul prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană prin Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009. Verdictul a fost pronunţat într-o acţiune judecătorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior din Roşia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană. Hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.

Peste 150.000 de cetăţeni şi-au exprimat opoziţia faţă de proiectul minier propus la Roşia Montană şi au semnat petiţia campaniei Salvaţi Roşia Montană. Semnăturile au fost strânse prin intermediul standurilor amplasate în cele mai importante puncte din Bucureşti, prin intermediul petiţiei online www.rosiamontana.net şi prin acţiunile românilor din întreaga ţară, în cadrul unei campanii naţionale. Acestea au fost depuse şi la Camera Deputaţilor în data de 24 noiembrie 2011.

Având în vedere noua dumneavoastră calitate în fruntea portofoliului Mediului şi Pădurilor, vă înştiinţăm că în urma deciziei Curţii de Apel Alba, Ministerul Mediului se află acum în imposibilitatea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană.

Nu în ultimul rând, vă solicităm ca, pe toata perioada cât veţi asigura interimatul la Ministerul Mediului şi Pădurilor, să luaţi în considerare decizia instanţei competente cu sancţionarea ilegalităţilor grave comise în procedura de autorizare pentru proiectul Roşia Montană şi, mai ales, voinţa exprimată a celor peste 150.000 de cetăţeni împotriva proiectului minier.

 

Cu respect,

Eugen David

Preşedinte Alburnus Maior

Devenită în timp cea mai mare campanie de mediu şi socială din România, Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de proiectul minier de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation(RMGC). Acest proiect ar presupune deschiderea celei mai mari mine de aur de suprafaţă din Europa, prin distrugerea Roşiei Montane şi a unei zone importante a Munţilor Apuseni.


Un comentariu

  1. Domnule Eugen David, si eu vreau sa salvam Rosia Montana. Cum dvs sunteti ecologist declarat, si eu iubesc natura. De aceea, nu ma pot opune ecologizarii pe care RMGC o are in plan. Dvs nu aveti bani pt ea, daca nu se face, ne luam adio de la stoparea poluarii din zona. Va convine asa?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger