Organizațiile Salvați Dunărea și Delta şi WWF dezaprobă intenţia autorităţilor de a autoriza trimiterea în această manieră a peste 70 de cai din Pădurea Letea la abator şi consideră că soluţiile care se impun pentru această situaţie trebuie să vizeze deopotrivă conservarea uneia dintre cele mai valoroase rezervaţii din România – a doua ca valoare din România după Munții Retezat -, precum şi protejarea acestor animale, prin mutarea lor într-un habitat prielnic. Aflați care ar fi soluțiile.
Situația cailor sălbatici din Letea nu este nicidecum o noutate, ci trenează de mai bine de 15 ani. Lăsați în libertate, caii s-au înmulțit peste măsură și pun în pericol ecosistemul, numărul estimat de specialiști fiind de până la 3.500. Din pacate, aceștia se refugiază în aria forestieră, unde provoacă pagube însemnate prin roaderea scoarței copacilor. Pădurea Letea, arie strict protejată în 1938 și a doua rezervaţie din România după Munţii Retezat, este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, cu peste 500 de specii rare de plante, arbori, animale şi insecte. Conform legii 82/1993, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are rolul de a veghea la sănătatea ecosistemelor din Delta Dunării, primul obiectiv urmărit fiind conservarea și protecția patrimoniului natural existent, însă până în acest moment nu a acționat pentru remedierea situației de la Letea, lăsând problema în sarcina autorităților locale sau la voia întreprinzătorilor privați.
“Este o problemă veche, complicată și relativ costisitoare, lăsată în paragină de niște autorități care au avut fonduri pentru acest proiect de extracție și relocare a cailor din Pădurea Letea (arie strict protejată și pădure subtropicală) și care sunt atât de indolente și anihilate politic, încât NU FAC MAI NIMIC (investigați ce-au facut cei de la DSV Tulcea în acest caz!)“, spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta. “Pe noi ne interesează sănătatea ecosistemului deltaic, și aici este un caz tipic de dezechilbru făcut de om cu o dublă problematică: Salvarea Pădurii Letea și Salvarea cailor de la abatorizare din motive profund umaniste și umanitare“.
“Măcelul cailor din Pădurea Letea denotă lipsa unei gestionări efective și eficiente a unei arii protejate, situație care sintetizează atitudinea autorităților române față de valorile naturale din ariile protejate! Incapacitatea autorităților locale de a comunica cu localnicii și de a coordona activitățile de utilizare a resurselor naturale atât în beneficiul conservării naturii, cât și al oamenilor, este exemplul clar că desemnarea ariilor protejate doar pe hârtie lasă un gust amar societății românești“, completează Magor Csibi, director de program la WWF Programul Dunăre Carpați România. “Soluții există, trebuie doar să le acceptăm și să le aplicăm respectând drepturile și legislația existentă“.
Recunoscând pericolul și considerând că obiectivul de conservare a pădurii Letea nu poate fi îndeplinit, SDD și WWF, Programul Dunăre – Carpați Romania propun implementarea unui program de pășunat natural cu ajutorul unei populații controlate de cai semi-sălbatici și prin care comunitatea locală poate dezvolta activități economice benefice (ex. ecoturism), dar care să contribuie totodată șu la conservarea naturii, așa cum este normal și firesc să se întâmple într-o Rezervație a Biosferei de renume mondial. Soluția pentru restul cailor ar fi găsirea fondurilor necesare implementării unui proiect, prin care caii “în plus” ar fi strămutați în alte zone și utilizați în scopul dezvoltării turismului ecvestru sau agroturismului. Acești cai care au trait în sălbăticie și au dobândit un comportament mai sălbatic trebuie mai intâi domesticiți înainte de a fi folosiți pentru diverse activități.
Prin urmare, facem un apel public pentru alocarea fondurilor necesare adunării cailor, recoltării de probe biologice pentru asigurarea că animalele sunt sănătoase, inventarierea și marcarea acestora, identificarea locurilor “de pasaj”, dresarea și întreținerea lor până când vor fi apți pentru strămutare și reutilizare. Este însă necesară o comunicare activă și o analiză critică care să permită tuturor grupurilor care au un interes atât pentru conservarea Pădurii Letea, cât și pentru caii semi-sălbăticiți să își expună punctul de vedere pentru găsirea soluției de protejare a biodiversității în rezervație, dar și de salvare a cailor.
Foto: Kuki Bărbuceanu (Vier Pfoten)
Citiți și:
FlashMob în Piața Victoriei din București pentru caii din Letea
Vier Pfoten încearcă să răscumpere caii sălbatici de la Letea
Culisele masacarului maidanezilor din Botoșani
11 comentarii
RUSINE ROMANIA!
reusiti de fiecare data sa aratati lumii intregi ca sunteti o tara de primitivi!
dupa masacrele de la deva si botosani si dupa fotografiile cu caii maltratati de la letea pot sa spun raspicat:
MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN!
Multe vorbe, nimic concret…pana se mai gandesc 50 de asociatii cum sa imparta niste fonduri europene dispar si caii, si padurea cu totul…Ar trebui sa luam un par in mana si sa-i luam la omor pe taranii aia – adevaratele animale!
Cata cruzime!!!! Ce nenorociti…acesti monstrii nici nu pot fi numiti oameni!!! S-a ales praful de tara asta…bataie de joc fata de oameni si sufletele astea nevinovate! Nimeni nu face nimic…… cum ar putea cand Basescu este criminalul no.1 al animalelor!!!!!??! Rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeee…mi-e sila de voi nenorocitilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fiarelor!!!!
V-as omari cu mana mea!! Jur! Dar v-as chinui bine inainte si mi-as umple maineile cu sangele vostru murdar ,asa cum nenorocitul asta din fotografie are mainile pline de sange nevinovat! :((
V-as omori cu mana mea!! Jur! Dar v-as chinui bine inainte si mi-as umple mainile cu sangele vostru murdar ,asa cum nenorocitul asta din fotografie are mainile pline de sange nevinovat! 🙁 (
PENTRU O SOLUTIE DURABILA
Daca , asa cum a spus reprezentantul DSV Tulcea acesti cai salbatici sau salbaticiti au proprietari , ce cauta in rezervatie?
Daca acesti cai ” au proprietari care -i cresc in libertate dupa obiceiul locului” cum a spus acelasi reprezentant, iar acest “obicei al locului ” afecteaza rezervatia , ce fac autoritatile pentru a opri acest proces?
II ajuta pe oameni sa valorifice aceste animale, iar aceasta nu va face decat sa perpetueze “obiceiul locului” care inseamna abandonul animalelor si recuperarea lor cand sunt bune pentru vanzare. Felicit POLITIA ANIMALELOR pentru ca a oprit valorificarea cailor si a cerut o ancheta in acest caz.
Ce fac autoritatile ca sa existe, pentru oameni, o alternativa la acest mod de exploatare a Deltei? In Delta Dunarii oamenii au fost abandonati in primul rand… Lasati sa traiasca din braconaj si acest mod de spoliere a Rezervatiei Biosferei..
Exista cai crescuti in libertate si in Delta Ronului, Camargue, dar aceasta se intampla in arii delimitate si populatia este controlata astfel incat sa nu reprezinte un risc pentru ecosistemul Deltei, iar animalelor li se furnizeaza hrana suplimentara astfel incat sa nu roada gardurile si coaja copacilor.
Sa nu ne amagim: caii salbatici in numar mare , ca si alte animale crescute in libertate sau semi-libertate in aceste zone ( oi, vite, porci), afecteaza ecosistemele Deltei Dunarii si ale Baltii Brailei. Oamenii din zona trebuie sa traiasca si desfasoare activitati economice in zona , de asemenea.
Dar exista soluti pentru o dezvoltare durabila si cred ca exista si fonduri europene pentru implementarea unui proiect complex pentru comunitatile din aceste zone .
daca erau peste 70 de cai, de ce au ajuns la Urleasca numai 50??
Lasa fondurile europene;;; chiar nu au gasit galeti cu apa si fin ca sa le dea cailor????????
Comentariu scris de Dana
Publicat la data de 21.5.2011, ora 2:03 am
V-as omori cu mana mea!! Jur! Dar v-as chinui bine inainte si mi-as umple mainile cu sangele vostru murdar ,asa cum nenorocitul asta din fotografie are mainile pline de sange nevinovat! (
Pingback: TOTB.ro - INTERVIU „Caii de la Letea pot trăi în libertate, cu excepţia celor bolnavi” » Think Outside the Box
Pingback: Interviu: “Am filmat zeci de cai îngheţaţi în baltă”