Salvat de pe o plantaţie de palmieri: lemurianul roşcovan

0

O echipă de biologi de la centrul Danau Girang (DGFC) din regiunea Borneo (Malaezia) a găsit şi salvat, de pe o plantaţie de palmieri, un tarsier (specie de lemurian) roşcovan şi simpatic, pe care oamenii de ştiinţă l-au readus în libertate, într-o zonă mai sigură pentru el, departe de plantaţiile unde nu ar fi avut mari şanse de supravieţuire.

 

 

„L-am ţinut o zi la centrul nostru şi l-am hrănit cu insecte; apoi, i-am pus un guler cu emiţător şi seara l-am dus în pădure. L-am botezat Lad, pentru că e mascul şi pentru că numele vine de la „ladang”, cuvânt care înseamnă plantaţie în dialectul Bahasa din Malaezia. Cu ajutorul echipamentelor de telemetrie, am mers noaptea înapoi în pădure să îl căutăm şi l-am descoperit la aproximativ 200 de metri de locul unde îl lăsaserăm: vâna liniştit la sol”, a povestit Alice Miles, una dintre participantele la acţiunea de salvare şi relocare a micului lemurian.

 

Redat naturii, în siguranţă

 

În afară de Borneo, tarsierii mai pot fi întâlniţi în Filipine şi pe insula Sulawesi (considerată a fi zona cu cea mai mare diversitate de tarsieri). Specia din Borneo este considerată „vulnerabilă” pe lista roşie a IUCN: principalul pericol cu care se confruntă este dispariţia habitatului, din cauza tăierii pădurilor şi a transformării zonelor cândva împădurite în plantaţii de tip monocultură, cum sunt cele pentru obţinerea uleiului de palmier.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Lad / Danau Girang Field Centre (DGFC)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger