Lisa One este un pui de papagal kakapo (o specie foarte rară), a cărui viaţă a fost salvată de o îngrijitoare de la un centru de conservare a vieţii sălbatice din Noua Zeelandă, după ce mama-papagal, Lisa, a spart, accidental, oul din care puiul urma să se nască, scrie Bored Panda.
Jo Ledington a descoperit oul crăpat şi s-a gândit că, poate, totuşi, l-ar putea salva, aşa că l-a reparat cu bandă adezivă şi cu lipici. Soluţia gândită de Jo a permis puiului aflat în interiorul oului să continue să se maturizeze şi, apoi, să se nască pe cale naturală – spărgând oul. De ce este atât de importantă naşterea acestui pui de papagal? Pentru că specia kakapo este extrem de rară – în lume există numai 125 de astfel de papagali.
Populaţia de kakapo a fost devastată când în Noua Zeelandă au ajuns şobolanii şi pisicile, specii aduse din Europa de colonişti. Înainte de apariţia acestor prădători, singurii care atacau papagalii erau vulturii. Pentru biodiversitatea Noii Zeelande (dar şi a planetei), salvarea speciei de papagal kakapo este foarte importantă. Un papagal de acest fel ajunge la o greutate de până la 4 kilograme şi are o speranţă de viaţă de minim 95 de ani, dar despre unii papagali kakapo se ştie că au trăit şi 120 de ani.
Lisa One, la vârsta de 11 zile
Aşa arată, la maturitate, un papagal kakapo
Sursa şi foto: Bored Panda, Kakapo Recovery, Facebook, Independent
Puteţi citi şi:
Habitate noi pentru pinguinii albaştri din Noua Zeelandă, alungaţi de scurgerea de petrol
Campanie pentru exterminarea pisicilor din Noua Zeelandă