Salvarea Deltei Dunării începe cu salvarea oamenilor. Sute de copii vor fi consultați de medic pentru prima dată în viață

1

Deşi trăiesc în paradis, oamenii Deltei nu au un trai uşor; sănătatea e un lux pentru mulţi dintre ei, neavând acces la servicii medicale decât de două ori pe săptămână, când vine un medic în sat. În cazurile de urgenţă, situaţia e cu atât mai gravă, cu cât barca-ambulanţă vine la cel puţin trei ore de la apelarea serviciului 112. Localnicii au toate şansele să moară cu zile în Delta Dunării. Copiii sunt cu atât mai vulnerabili. Practic, nu au acces la prevenţie, ci ajung la medic doar dacă păţesc ceva. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a lansat pentru ei campania “Copii sănătoşi în Delta Dunării”, prin care şi-a propus ca peste 650 de copii, reprezentând 80% din totalul copiilor din Delta Dunării, să beneficieze de un consult medical gratuit şi analize medicale. 

de Roxana Bucată

Timp de trei luni, o echipă formată din doi medici pediatri și opt studenți la Medicină va vizita zece localități din Delta Dunării, în care infrastructura medicală este aproape inexistentă.

Letea este o localitate de 400 de oameni din comuna C.A. Rosetti. Drumul până acolo înseamnă o călătorie de o oră și jumătate cu barca de la Tulcea până la Sulina și încă o oră pe un drum de țară, demn de cursele off-road. Satul e o oaza de liniște și aer curat, la capătul lui aflându-se pădurea Letea, o zonă protejată de o frumusețe impresionantă, care are o valoare științifică inestimabilă, celebră pentru caii săi pe care îi zărești în toată splendoarea la marginea pădurii.

Aici a demarat campania “Copii sănătoși în Delta Dunării”. La școala din sat, care funcționează fără autorizație sanitară, elevii fiind nevoiti să vină cu apă de acasă, s-au umplut holurile și sălile de copii cu părinți din Letea, C.A. Rosetti și Periprava, la coadă la consultații. Nicoleta are șapte ani și a ieșit cu zâmbetul pe buze din cabinetul medical improvizat în clasă, deși doamna doctor a înțepat-o în ambele mâni pentru a-i recolta sânge pentru analize. Mama ei nu-și amintește când Nicoleta și Marius, fratele ei de nouă ani, și-au făcut analizele de rutină. “Poate acum câțiva ani… Dacă răcesc sau au ceva mergem la asistenta de aici și ne recomandă ceva de la farmacie, la medic la Sulina dacă mergem costă 50, 60 de lei consultația”, spune aceasta. Toată familia trăiește din alocația copiilor, niciunul dintre părinți neavând un venit.

Cazul lor este foarte similar cu al multor alte familii din Letea. “Poate 2 – 3% dintre părinți dacă au posibilitatea să-i ducă pe cei mici la analize de rutină. La analize la Tulcea trebuie să ajungă dimineața devreme, pe stomacul gol, asta înseamnă că trebuie să plece cu o seară înainte la Tulcea și să aibă posibilitatea să rămână peste noapte acolo”, explică directoarea școlii din Letea, Cornelia Zaharia.

Mulți dintre copiii de la Letea au făcut pentru prima dată, în cadrul campaniei “Copii sănătoși în Delta Dunării”, un exudat faringian, o analiză obligatorie la înmatricularea la grădiniță. “E obligatoriu, dar ar însemna să nu mai primim pe nimeni la grădiniță dacă s-ar respecta”, spune directoarea.

La rândul său, Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, spune că nu se poate salva Delta fără salvarea oamenilor din Deltă. “Am pornit proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii din Deltă sunt viitorii ei locuitori! Pentru unii, această consultație este prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa la sănătate oferită acestor oameni. Sperăm ca autoritățile responsabile să aprecieze statisticile pe care le vom pune la dispoziție și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației.

Medicii au descoperit că școlarii și preșcolarii din cele trei sate care au beneficiat de prima etapă de consultații sunt în mare parte sănătoși, problemele de sănătate frecvente fiind cauzate de o nutriție inadecvată. Consultațiile medicale au scos la iveală și câteva cazuri de copii cu probleme de sănătate grave, printre care și cel al unui băiat de 11 ani din Periprava cu o boală congenitală la inimă, a cărui viață este în pericol în orice moment din cauză că nu este supravegheat medical. El provine dintr-o familie dezorganizată, iar părinții au dat dovadă de neglijență în îngrijirea lui. Ascoiația Salvați Dunărea și Delta s-a ocupat de transportarea lui la spitalul din Tulcea, unde primește îngrijirile de care are nevoie.

Echipa de la Salvați Delta, împreună cu medicii și studenții la Medicină au avut trei zile pline de consultații la școala din Letea, unde părinții cu copii au stat la coadă pentru a fi văzuți de un medic. Loredana Pană este asistent coordonator în cadrul programului și a petrecut mult timp în mijlocul copiilor din Deltă. Deși cunoștea statistica tristă, realitatea s-a dovedit a fi mai tulburătoare. “A fost prima data în viața mea când nu am văzut copii speriați de medic, de recoltarea sângelui, pentru că nu știau ce îi așteapta. Stăteau frumos la rând, iar în cabinet erau curioși mai degraba de mulțimea de oameni din jurul lor”, spune Loredana care a descoperit că a face o simplă radiografie este o peripeție în Deltă, singurul aparat existând doar la Tulcea, iar dispensarele din satele Deltei au multe lipsuri, în Letea dispensarul neavând, spre exemplu, un cântar pentru copii. “Copiii bolnavi sunt, însă, marginalizați. Pentru că au mai mulți copii, familiile îi neglijează pe cei bolnav, medicul de familie îi tratează cu greu, părinții nefiind asigurați, iar consultațiile de specialitate sunt la cel puțin trei ore distanță”, mai spune Loredana.

În cele zece localități din proiect există doar trei cabinete medicale de familie, la Chilia Veche, Maliuc și C.A. Rosetti, au program de câteva ore pe săptămână și sunt departe de a conține dotările minimale. Asistența medicală de urgență este asigurată de un cabinet medical din Sulina și de serviciul de ambulanță Tulcea, care are o singură ambulanță la dispoziție.

Campania “Copii sănătoși în Delta Dunării” se desfășoară cu sprijinul GlaxoSmithKline. Potrivit datelor companiei, mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România: suntem țara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani din Uniunea Europeană, cu o medie a mortalității infantile de peste două ori mai mare față de celelalte țări. Astfel, în timp ce media mortalității infantile în Uniunea Europeană este de 4,59 la o mie de născuți vii, în România decedează 10,1 copii la o mie de născuți vii. Procentul din PIB alocat sistemului sanitar din România este de doar 3,8%, fapt care ne plasează mult sub media europeană de 7-8% și chiar sub cea din Africa de 5,9%.

Foto: Ovidiu Micsik


Un comentariu

  1. Pingback: Cât de sănătoși sunt copiii din Delta Dunării, unde ambulanța vine chiar și după 67 de ore | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger