Saga Wikileaks: Julian Assange ar putea sta un an în ambasada Ecuadorului din Londra

0

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar putea petrece între 6 luni şi un an în ambasada Ecuadorului din Londra până va afla dacă poate ajunge în Ecuador, ţara care i-a acordat azil politic. Assange speră ca, între timp, Suedia să renunţe la acuzaţiile sexuale care i-au fost aduse. Asftel, s-ar rezolva o situaţie tensionată pentru mai multe state.

 

 

Assange se află în ambasada Ecuadorului din Londra de mai bine de două luni, unde s-a refugiat pentru a evita extrădarea în Suedia. Gestul său a adus Marea Britanie într-o încurcătură diplomatică şi ţările americane într-o şedinţă de urgenţă, în urmă cu aproximativ două săptămâni. Oficialii ecuadorieni speră vă vor găsi o cale amiabilă de a cădea la înţelegere cu autorităţile britanice în legătură cu situaţia lui Assange şi că vor obţine garanţii că acesta nu va fi extrădat din Suedia mai departe, către SUA, chiar dacă Marea Britanie îl va extrăda în Suedia.

Într-un interviu acordat televiziunii ecuadoriene Gama, Assange spune: „Cred că situaţia se va rezolva diplomatic. Guvernul suedez ar putea renunţa la acuzaţii. Cred că acesta este cel mai plauzibil scenariu, după ce vor investiga cu atenţie acuzaţiile şi ce s-a întâmplat. Cred că situaţia se va rezolva într-un interval de timp cuprins între 6 luni şi un an, asta estimez”. Interviul a fost înregistrat în sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, la începutul acestei săptămâni. Autorităţile britanice spun că sunt obligate legal să îl extrădeze pe Assange în Suedia şi că nu îi vor acorda acestuia dreptul de liberă trecere pe teritoriul britanic pentru a călători înspre Ecuador.

În aceste condiţii, Ecuadorul speră să obţină de la Marea Britanie promisiunea unei negocieri cu Suedia, astfel încât Suedia să garanteze faptul că nu îl va extrăda pe Assange în SUA. Dacă Suedia ar oferi această garanţie, Assange ar fi dispus să se predea el însuşi procurorilor suedezi, a afirmat ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino. Totuşi, Assange nu a confirmat acest lucru: în interviul acordat, el a spus doar că, dacă nu ar exista acuzaţii care să planeze asupra lui, ar fi incorect ca Suedia să îl reţină.

 

Pe acelaşi subiect:

Situaţia fondatorului Wikileaks bagă în şedinţă ţările americane

Julian Assange a primit azil politic în Ecuador

Julian Assange caută azil în Ambasada Ecuadorului din Londra

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger