În satele și comunitățile de agricultori din vecinătatea capitalei ugandeze Kampala, elevii sunt urmăriți îndeaproape de profesori și copii pe drumul de la școală până acasă, scria BBC News anul trecut. Pe terenurile de joacă și pe marginea drumului sunt împrăștiate postere care avertizează că vracii pot răpi copii cu scopul de a-i sacrifica. Vracii au o puternică influență la urne în Uganda, aflăm de aici, și se folosesc de “credința populară” pentru a tortura, mutila și omorî oameni, majoritatea copii. În spatele acestei practici se află un singur motiv: banii. Politicienii încearcă să minimizeze problema pentru că se tem să piardă voturi.
Copiii sunt uciși ritualic când se construiesc clădiri noi sau când oamenii vor pur și simplu să se îmbogățească. Unii ugandezi cred încă în mitul că, odată îngropat sub fundația unei clădiri, capul unui copil le va aduce succes în afaceri sau că uciderea lui ritualică le va spori averea. Statisticile poliției arată că, numai anul trecut, au fost raportate peste 200 de cazuri de crime și dispariții asociate cu ceremonii ritualice. Deși cifrele sunt puțin mai mici decât în 2008, când au fost înregistrate 300 de cazuri, ele sunt încă îngrijorătoare. Asta în ciuda presiunii internaționale și oengiste, a unei unități speciale înființate împotriva sacrificiului uman și a câtorva arestări de nume mari din ultima vreme. Acestea din urmă au inclus părinți și rude de copii acuzați că au vândut copii în vederea sacrificării. Cel mai proeminent caz a fost cel al omului de afaceri Kato Kajubi, condamnat la închisoare pe viață.
În cadrul ritualurilor, vracii comunică cu spiritele, care le transmit ce fel de sacrificiu este necesar pentru beneficiar. De multe ori, sacrificiul este o găină sau o capră, dar dacă beneficiarul nu prosperă imediat, spiritele cer un sacrificiu uman. Înșiși vracii pot crede că este vorba de un ritual magic puternic, însă în multe cazuri o fac doar pentru bani, ajungând ei cei bogați și prosperi. Victimele au vârste cuprinse între trei și 12 ani, copiii fiind mai ușor de răpit, iar sacrificarea lor s-a intensificat odată cu dezvoltarea clasei de mijloc din Uganda. Tot mai mulți oameni au vrut să-și conserve succesul afacerilor, al clădirilor și al fabricilor, fiind dispuși să plătească vracilor sume uriașe pentru asta. “Sacrificarea copiilor s-a răspândit pentru că oamenii au devenit mari iubitori de bani. Vor să fie mai bogați”, spunea un pastor ugandez pentru BBC. “Ei cred că atunci când sacrifici un copil, primești avere și există oameni dispuși să cumpere copii la un anumit preț. Așa că aceștia (n.r. – copiii) au ajuns bunuri de schimb, sacrificarea lor a ajuns o afacere comercială”.
La sfârșitul lunii trecute, portalul allAfrica prezenta cazul unui vraci, David Rumanzi, care și-a sacrificat nepotul de cinci ani pentru a se îmbogăți. A convins-o pe mama lui să-l lase să-l ducă până la magazin ca să-i cumpere o prăjitură. Mama a început să se neliniștească când a văzut că băiatul nu mai apare, așa că s-a dus să-l caute. A dat peste Rumanzi, care se întoarcea acasă și care părea labil. Avea sânge pe tricou și a mărturisit că l-a omorât pe copil. I-a prezentat mamei drept dovadă un bidon cu sângele victimei. Trupul băiatului a fost găsit într-o mlaștină, la trei ore de la dispariție, fiind secat de sânge. Faptul că astfel de practici încă mai există se datorează unei poliții defectuoase, lipsei de reglementări legislative (politicienii se tem de influența vracilor la urne), superstițiilor și educației precare.
Foto: Pulitzer Center