Să zicem lucrurilor pe nume – referendumul e războiul interlopilor

8

Poate nu arată și nu vorbesc ca interlopii, dar e clar că asta sunt. E rușinos pentru noi dar asta e; Băsescu e un interlop afiliat cu interlopi, Ponta e un interlop afiliat cu interlopi și ce se întîmplă acum e un război al clanurilor. Legea nu i-a definit clar ca atare, dar noi putem să o facem, avem dreptul să spunem ce vedem. Să dăm limbajul la zero și să vorbim despre ei pornind de la această evidență.

de Dan Sociu

 

Nu cred că exagerez deloc. Nu cred că fac hiperbole, metafore și nu mă simt obligat de nici un fel de deontologie să aștept ca verdictul legii să-i definească. Nu-mi trebuie nici o permisiune specială să spun ce văd – clanuri de interlopi de lux, de catifea, putem să îndulcim cum vrem limbajul, dar în esență, brutal, pe fapte, pe ceea ce se vede, asta sunt, clanuri de interlopi care se luptă între ele.

E un război ca toate războaiele interlope – demonstrații de forță, făcute să stabilească dominația momentului. După ce își vor cartografia noile teritorii, își vor continua afacerile. E evident că fac afaceri între ei și că undeva la un nivel colaborează unii cu alții.

Tot ce putem face noi acum e să alegem varianta cea mai puțin periculoasă. După capul meu, interlopii de pînă acum aveau poliția și justiția. Interlopii care vor să vină acum, psihopați mai tineri și mai cu tupeu, au ambiții mai mari – să controleze, numai din stilou, regulile jocului. Și ăia dinainte își făceau treaba cu telefonul și cu stiloul dar ăștia care vin acum și-au dat seama de tot potențialul instrumentelor din dotare și vor să-l folosească.

Știu ce a făcut interlopul Băsescu, am văzut listele lui negre și le cred și sunt convins că pot fi dublate și triplate cu altele și mai negre. Dar după capul meu, un interlop care vine într-o marți pe la amiază sau într-o joi dimineață și mișcă din pix și de la telefon legile (și nu sunt nici un fetișist al Constituției, e plină de puncte dubioase, articolul 30 de exemplu) și instituțiile mi se pare că se pișă pe fața mea.

Nu recunosc nimic din ce s-a hotărît din pix în ultimele săptămîni. Nu pot să fac nimic împotriva interlopilor decît să le limitez mijloacele. Un psihopat cu mijloace mai puține e un psihopat mai puțin periculos. Asta e tot ce-mi stă în putere, să-i limitez cît pot puterea sau să mă iluzionez că fac asta. E trist dar asta e. Pe la 20 de ani l-am votat pe Iliescu împotriva lui Vadim după ce toată adolescența mă formasem, cu toată ființa mea, anti-Iliescu. A fost o zi scîrboasă, care mi-a tăiat încrederea în valoarea mea de alegător. Am ales după față: interlopul Vadim părea mai psihopat decît interlopul Iliescu deși Iliescu demonstrase că poate fi cît se poate de sinistru. La fel e și azi – fața interlopului Ponta îmi inspiră mai puțină încredere decît a interlopului Băsescu. Cred că are mai puține scrupule, mai puțină rușine și un simț mai deteriorat al realității. Clanul lui mi se pare mai periculos, asta e tot. Putem să ne certăm cît vrem pe doctrine și proiecte politice, să facem think-thank cu pe de o parte, pe de altă parte cît vrem, dacă ignorăm evidența că e vorba de niște interlopi, cu planuri interlope și gîndire de interlopi, rămînem aceleași gîște visătoare care am fost și pînă acum.


8 comentarii

 1. Eu as zice exact invers!

  Domnul Traian Basescu este mai periculos decat Domnul Victor Ponta. De ce?

  Sunt doua motive:

  (1) Prin puterile pe care se zice ca le are, in mandatul sau de pana acum au intrat la inchisoare tot felul de persoane publice, indiferent de culoarea politica, indiferent ca erau in cercul de prieteni sau in cel de adversari politici.

  (2) In al doilea rand, asa cum a vazut o tara intreaga, Domnul Victor Ponta minte in timp ce respira (adica fara pic de rusine sau perdea) si este un hot (plagiator) dovedit.
  Evidentierea acestor “calitati” in cazul Domnului Traian Basescu este in continuare subiect de investigatie.

 2. Eu cred că nu exagerez de loc (sîc) când spun că nu ești decât un băsistus vulgaris, ăia mai rafinați au condei mai bun și-s mai spălați pe dinți; treaba ta daca înregimentat sau doar inconștient.
  În ziua aia scârboasă n-ai avut valoare de alegător, așa că n-ai avut ce încredere să tai, valoarea de alegător a votat cu nebunul. Uneori riscul e mai sănătos și cu siguranță mai moral decât complicitatea.
  Numai sofisticatul intelectual român își trage în boașe cu ciocanul ca să fie sigur că nu-i dă vecinul cu barosul. N-am mai văzut asta la niciun popor.
  Unii nu se-nvață minte niciodată și-s convins că ceea ce am scris aici nu aprobi și nu-ți va folosi la nimic.

 3. Corecta etichetarea, si mai mult decat exacta. Ponta & Antonescu, in opinia mea sunt mai sensibili la presiunea opiniei publice, manifestarile populare, regizate, au fost cele ce iau adus pe val. Legitimitatea lor au capatato in strada si in piata, vreau sa cred ca in situatia unor derapaje, populatia incepe sa manifeste exercitiile democratice.

 4. Sunt de acord cu autorul ca avem in fata doua gasti interesate doar de afacerile lor. Doua gasti care se bat pentru teritoriu. Avem in fata lupta pentru putere dintre lupi si hiene. Cand lupii au fost incontrolabili ne-au sfasiat. Daca hienele devin incontrolabile vor face cel putin la fel. De aceea e mai bine sa-i amestecam un pic pentru a se sfasia intre ei si sa ne lase si nou un moment de respiro. Oricum la ora actuala romanii nu au nici o varianta valida de alegere. De-a lungul celor 20 de ani de democratie, la putere s-au perindat pe rand pradatoare de toate culorile si ideologiile politice. Ceea ce nu s-a schimbat a fost spiritul fanariot care i-a inspirat pe toti. Semanam cu o juncana de rasa napadita/infestata de daunatori, care pare sa nu mai aiba nici o sansa. Cercurile de influenta si putere sunt stabilite si inchise. Este aproape imposibil sa se ridice ceva nou, deoarece jocurile sunt facute. Megainteresele unor elite dicteaza mersul lucrurilor, iar pe scena pot aparea DOAR cei agreati de ele. Aparitia pe scena costa bani grei. Iar cei care-i au, investesc DOAR pentru a scoate profit si nu pentru interesele romanului de rand ca mine si ca tine… deci nu are nici un rost sa mai crezi discursuri politice vopsite in roz. Mie personal mi se face greata. In momentul in care ce din varf isi permit sa minta fara pic de rusine… cu zambetul pe buze… isi permit sa faca declaratii publice televizate pe care apoi sa le nege sau sa le rastalmaceasca, iar apoi ne predica despre adevar, corectitudine si respectarea legii… este ceva ce intrece orice imaginatie. Iar apoi vin partizanii unei parti sau alta (pe mass-madia sau chiar pe site-uri) si cauta sa ne convinga ca in ciuda nesimtirii aberante afisate public, unul din preferatii lor ar fi o varianta castigatoare pentru tara. Nu avem variante castigatoare, avem doar fanarioti. Ramane sa alegem intre lupi si hiene. Tu de cine vrei sa fii sfasiat?

 5. draga chir auctore, ce varza e in capul tau! Mai mult nu pot sa spun. Varza din Romania ei si in capul unora, care se cred si revolutionari de serviciu, si critici intelepti, care-au vazut lumina ratiunii. Vai de voi.

 6. Frumos articol, si s-a dovedit a fi foarte corect ce ai spus. Comentatorii care au sarit imediat sa il apere pe ponta ar trebuie sa isi manance cuvintele.

  “Ponta si Antonescu sunt mai sensibili in fata presiunii opiniei publice”. Vreau sa le amintesc ca Boc si-a dat demisia dupa ce aproximatvi 3000 de oameni au protestat violent in piata universitatii.

  Ponta nu si-a dat demisia nici dupa ce peste 20 000 de oameni au protestat pasnic. Asta spune multe.

 7. Bine zis: “rămînem aceleași gîște visătoare care am fost și pînă acum”… din pacate si multi poeti sau artisti care nu fac efortul de patrundere logica si inteligenta a realitatii raman exact asa ca autorul de fata…
  Intelepciunea vine cu varsta. Poate si dumneavoastra, domnule D. Sociu veti capata intelepciune odata cu varsta. Veti intelege atunci ca nu e suficient sa ramai scarbit de politica, dar mai ales ca a-i judeca pe altii e simplu, dar a urma precepte crestine ca cele “nu judeca daca nu vrei sa fii judecat” e mai complicat…
  Ce frumoase sunt vorbele scrise… dar e suficient sa scrii ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger