Sa traim bine! Spa si Wellness in Thailanda, episodul 1: Kamalaya

1


Karina şi John Stewart au avut nevoie de numai 4 ani pentru a aduce Kamalaya pe lista celor mai importante centre de spa şi wellness din lume. Distincţia “Best Asian Spa”, nominalizarea în “Top 10 spas of the world” şi titlul de “Spa personality of the year” (atribuit Karinei Stewart, co-fondator şi Concept Director), toate obţinute în 2009, sunt motivele pentru care călătoria noastră în lumea turismului sănătos începe de la Kamalaya.


de Brad Florescu, Elena Stanciu. Foto: Brad Florescu, www.amazingrace.ro

După tura spartană prin Sudul Thailandei, permiteţi-ne să cădem în extrema alintului şi să vă oferim câteva recomandări din lumea magică şi binefăcătoare a spa-urilor. Un foileton prezentat de One Fitness & Spa, primul centru de Welness All-in-One din Bucureşti.


În timp ce majoritatea resorturilor asiatice ataşează un spa la cazare, Kamalaya abordează lucrurile exact invers: îşi centrează întreaga abordare pe programele de wellness, iar unităţile de cazare – de la camere la vile private – vin doar să completeze şi să susţină aceste programe. Explic imediat.Kamalaya oferă 4 mari categorii de pachete: Healthy Lifestyle, Detoxifiere, Stress & Burnout şi Yoga.  De la un Relax & Renew de 3 zile la un Comprehensive Detox de 14, fiecare pachet include consultaţii, tratamente, cazare şi, nu în ultimul rând, o dietă specială pentru fiecare oaspete. La prima cină, ospătăriţa m-a întrebat: „Ştiu că nu vă face bine ceapa. Vă facem salata fără?” Abia venisem şi femeia ştia deja ce preferinţe culinare am. Dar nu ăsta e lucrul cel mai impresionant despre bucătăria de aici.

Kamalaya are un meniu unic, creat special de Kai Mueller (bucătarul şef) şi Karina Stewart pe ideea că hrana nu trebuie doar să-ţi protejeze sănătatea, ci să ţi-o îmbunătăţească. Mâncărurile se bazează pe verdeţuri, fructe, legume, seminţe şi mirodenii. Fără porc, fără vită. Low fat, low sodium, low sugar. Dacă eşti tentat să adaugi “low taste”, opreşte-te. Tot ce-am mâncat la Kamalaya a fost absolut delicious şi extrem de săţios. Nodul Gordian a fost tăiat: se poate şi gustos şi sănătos. Am cartea lor de reţete, o împrumut cu drag doritorilor. Nu, n-a trebuit să-l iau ostatic pe Kai ca s-o obţin. Am primit-o cadou la plecare.

Sejurul tău începe cu un control asupra constituţiei şi stării generale a organismului. Nu te speria, nu iţi ia nimeni sange. Diagnosticul se realizează cu ajutorul unui aparat care măsoară bio-impedanţa oganismului – compoziţia ţesuturilor si fluidelor – detectând din start ce surplusuri sau lipsuri are corpul tău. Daca nu ai optat încă pentru un pachet de tratament, consultantul Kamalaya iţi va face recomandarea optimă sau îţi va sugera o suplimentare.


Sentimentul general dat de Kamalaya este că eşti, în acelaşti timp, atent monitorizat dar complet liber să faci totul în stilul şi în ritmul tău. E o combinaţie rară de delicateţe şi control, de blândeţe şi stricteţe. Amplasarea, organizarea, oamenii cu care intri in contact, tratamentele sau mâncarea pe care le încerci te stimulează să vrei şi să poţi face o mare schimbare în viaţa ta, cu un minim de efort.

Inima spirituală a Kamalayei este mica peşteră unde, pe vremuri, traiau si meditau calugarii budisti. Posibil că de aici se trage minunata energie pe care o vei simţi pretutindeni. O energie care potenţează fantastic profesionalismul şi dedicarea terapeuţilor. O energie care transformă cea mai pământească experienţă într-un ritual memorabil.

Trebuie neapărat să încerci Shirodhara, o tehnică Ayurveda ce actioneaza asupra chakrei Ajna („al treilea ochi”), responsabila cu viziunea si intuitia. Stai intins pe patul de masaj si, timp de o oră, un ulei tămăduitor se scurge pe fruntea ta, golindu-ţi mintea de gânduri şi trupul de tensiuni.

Shirodhara a fost dezvoltată initial in Kerala, India si este folosit pentru tratarea unor afectiuni precum sinuzita, rinita, albirea parului, insomnie sau prosiazis. Elena a testat-o:

„Nu stiam la ce sa ma astept, am ales Shirodara pentru ca aveam ceva probleme cu sinusurile. Cand am simtit prima oara uleiul curgandu-mi pe frunte, m-au trecut fiori pe tot corpul, mi-am adus aminte de primul sarut din adolescenta. Aş fi vrut să nu se mai termine. O oră, cat a durat Shirodhara, fiorii nu au incetat. Am reusit doar sa ma acomodez cu ei si sa plutesc undeva, departe, uitând de tot. La un moment dat nu mai stiam unde sunt, cu cine, poate nici cine. Eram o pace imensă”

Am mai testat masajul Kati Vasti (care ia literalmente cu mâna durerile din zona lombară) şi masajul taoist Chi Nei Tsang (o binefacere pentru stomac şi ficat).
Ce ai putea să încerci: Reiki, Yoga, terapia prin sunete, acupunctura, masajul medical Tui Na, Pilates, Tai Chi, Chi Gong, Pranayama, drenajul limfatic, terapia prin hipnoză.

Kamalaya Wellness Sanctary and Holistic Spa Resort este amplasat în sudul insulei Samui din Golful Thailandei, la o oră de zbor de Bangkok. Un pachet costă între 1200 Euro (Relax&Renew, 3 nopţi) şi 5800 Euro (Comprehensive Balance and Re-vitalize, 14 nopţi). Preţurile includ taxele şi acoperă cazarea, mesele, tratamentul şi transferurile. www.kamalaya.com

Acest itinerariu a fost realizat cu sprijinul One Fitness & Spa, primul centru de Wellness All-in-One din Bucureşti. www.onefitness.ro

Tags:Un comentariu

  1. E fain articolul si Bradut e bestial cu blogul lui si cu ce face.
    Doar ca zilele astea mi se pare aiurea sa vad asta despre Thailanda, spa and wellness in timp ce in Bangkok e riot.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger