Pentru cei mai mulți dintre noi, o zi fără email poate fi cel mult o utopie de vacanță. Cu toate acestea, un nou studiu publicat de Universitatea din California arată că verificarea mai rară a inboxurilor are un efect benefic asupra inimii, dar că renunțarea la email e comparabilă cu renunțarea la droguri.
Pentru realizarea acestei cercetări, au fost monitorizați mai mulți funcționari, care, fiind nevoiți să-și acceseze constant adresa de email, au avut un ritm cardiac de ”alertă maximă” pe toată durata experimentului. Pornind de la această observație și de la ipoteza că oamenii sunt dependenți de email, Gloria Mark, profesor universitar de informatică, a ales 13 voluntari pe care i-a supus ”abstinenței” de email timp de cinci zile. Printre subiecți, persoane care folosesc zilnic mesageria electronică la locul de muncă, s-au numărat oameni cu profesii foarte diferite, de la ingineri, la psihologi.
Aceștia au fost supravegheați timp de câteva zile, cât și-au urmat rutinele zilnice, în vreme ce un software analiza de câte ori angajații lasă la o parte sarcinile în derulare pentru a-și verifica inboxul. De asemenea, au fost măsurați mai mulți coeficienți legați de funcționarea organismului, observându-se că accesul frecvent în căsuța de mail crește ritmul cardiac și, odată cu el, se ridică nivelul de cortizol, așa-numitul ”hormon al stresului.” Totodată, întreruperea frecventă pentru citirea mesajelor reduce semnificativ capacitatea de concentrare.
După această etapă, participanților li s-a tăiat accesul la email, însă măsurătorile au continuat. Dacă în primele două zile, nu au existat schimbări semnificative de comportament, treptat s-a instalat anxietatea. ”Am montat senzori peste tot: pe spătarele scaunelor, pentru a vedea dacă se lasă pe spate să se relaxeze sau se apleacă, pentru a fi pe fază. Am montat senzori la uși, pentru a le cuantifica ieșirile și intrările, dar și pe birouri, pentru a vedea dacă răsfoiesc documente sau folosesc telefonul,” explică Mark. De asemenea, bătăile inimii au încetinit foarte mult, ceea ce arată că nivelul de stres a crescut – contraintuitiv – și mai mult în ultimele zile. ”Când suntem în alertă continuă, corpul e pregătit să răspundă. Dar când suntem relaxați, un stimul ne poate face inima să sară din piept, pentru a reveni apoi la normal,” arată profesorul american.
Bun, și ce-au făcut oamenii când nu au comunicat prin email? vă puteți întreba. Cercetarea arată că toți subiecții au ieșit din birou și au mers mult mai mult pe jos, au interacționat direct cu oamenii, lucru pe care l-au considerat drept benefic. În ceea ce privește cifrele, când aveau acces la email, participanții schimbau ferestrele de lucru de 37 de ori pe oră, în vreme ce atunci când nu au mai avut acces, au făcut-o doar de 18 ori. Cei cu email, petreceau circa 394 secunde într-o fereastră, în vreme ce în absența mesageriei electronice, intervalul a crescut la 568 secunde.
Sursa: Daily Mail
Foto: rockying.com