In ciuda criticilor organizatiilor ecologiste si al restrictiilor institutiilor internationale, islandezii nu sunt de acord cu restrictiile privind prinderea si comercializarea carnii de balena. Pentru ei, vanatoarea de balene inseamna respectarea unei traditii prin folosirea rationala a resurselor naturale ale tarii.
In centrul orasului Reykjavik se afla restaurantul “Trir Frakkar” (Trei francezi), relateaza Deutsche Welle. Cine doreste sa ia masa in acest local, trebuie sa faca o rezervare cu ceva timp inainte, caci “Trir Frakkar” nu duce niciodata lipsa de clienti. Asta pentru ca, pe lista de meniu, figureaza o specialitate culinara ce nu poate fi gasita la orice colt de strada: carne de balena.
Oaspetii sunt incantati. “Intotdeauna cand vin aici probez mancarurile traditionale. Carnea de balena e foarte sanatoasa si buna la gust. O recomand din toata inima. Pacat ca la noi in Danemarca nu exista asa ceva”, spune Peter Löngren. De cate ori se duce la Reykjavik, Peter ia masa la “Trir Frakkar” impreuna cu Gudjon Haraldsson, un coleg islandez.
“Vanatoarea de balene este parte din traditia noastra. Facem lucrul acesta de multa vreme si n-avem de gand sa incetam”, sustine la randul sau Gudjon.
Islandezii nu sunt impresionati de protestele la nivel international fata de uciderea balenelor. Ei spun ca daca vanatoarea se mentine in anumite cote, iar animalele nu sunt amenintate cu disparitia, nu au nimic sa isi reproseze.
De cele mai multe ori, criticile organizatiilor pentru mediu sunt neavizate, afirma sociologul Hördur Erlinsson. “Nu ne supunem usor cererii celor de la Greenpeace pe care eu ii numesc <<ecologisti de asfalt>>. Organizatia sustine ca balenele sunt pe cale de disparitie. Intrebarea noastra este: care balene sunt amenintate?! Pentru ca acesti domni habar nu au ca, in apele noastre, exista cinsprezece specii diferite.”
Kristjan Loftsson spune ca vaneaza balene din pasiune. O publicatie germana l-a numit candva “cel mai detestat islandez de pe Planeta”, dar Kristjan n-a pus la suflet. Toata viata lui s-a confruntat cu proteste, dar nimic nu s-a schimbat. “Daca traiesti in Islanda trebuie sa folosesti resursele naturale ale tarii. Din punctul nostru de vedere, vanatoarea de balene nu se deosebeste cu nimic de pescuit. O parte din tot ce e comestibil trebuie vanat, altfel natura sufera dezechilibre.”
In Islanda si Groenlanda carnea de balena se consuma de mii de ani.