Să nu faci ce face popa sau cît de morali sunt moraliştii

1

Preoţii sunt lacomi, doctorii fumează, economiştii fac investiţii proaste, copiii cizmarului umblă cu papucii rupţi. Pornind de la aceste paradoxuri, doi filosofi americani s-au gîndit să-i testeze pe colegii lor specialişti în etică. Cît de moral se comportă cei care ştiu totul despre morală?

La un congres al filozofilor americani, cei doi au plantat un stand într-un loc aglomerat, cu o măsuţă, două scaune şi un afiş pe care scria: „Acordaţi-ne 5 minute din timpul dumneavoastră şi completaţi acest formular şi veţi primi patru ciocolăţele Ghirardelli”.

Standul era aparent nesupravegheat, dar cei doi filosofi îl urmăreau de la distanţă. Mulţi dintre colegii lor au completat chestionarul şi şi-au luat corect recompensa, dar alţii, şi anume eticienii, au trecut pe lîngă masă şi s-au servit din dulciuri fără să se oprească, iar unii dintre ei au completat chestionarul dar au găbjit mai mult de 4 ciocolăţele.

Un renumit specialist în severa etică kantiană a trecut pe lîngă stand, a înşfăcat un pumn de ciocolată şi a exclamat : Sunt rău!

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger